Nei, så tjukk du har blitt...

Hva sier du når partneren din har lagt på seg?

Det gjelder å veie sine ord når man skal overbevise partneren sin om at han/hun kunne trenge å gå ned i vekt. Foto: colourbox.com
Det gjelder å veie sine ord når man skal overbevise partneren sin om at han/hun kunne trenge å gå ned i vekt. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Kjære, ser jeg tjukk ut i denne kjolen?" "Får jeg ikke veldig stor rumpe i denne buksen?" Det er ikke bestandig lett å gi et riktig, og helst ærlig, svar på slike spørsmål. Man vil jo ikke såre kjæresten sin ved å svare bekreftende på at kjolen nok er to nummer for liten, og at buksen er i trangeste laget.

På den annen side har man et ønske om å være ærlig, og hjelpe partneren med å se at hun/han kanskje ikke ville ha vondt av å gå ned en kilo eller fem, for egen helse og trivsels skyld.

Les også: Slik slanket jeg mannen min?

Overvekt

Er det greit å si til partneren at han/hun bør slanke seg? (Avsluttet)
Ja, hvis det gjøres på en fin måte (83%) 388
Nei, vekten er en privatsak (11%) 52
Vet ikke (6%) 30
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Ifølge amerikanske eksperter illustrerer ovenfornevnte eksempel et typisk dilemma, som veldig mange par sliter med, og gifte par særdeles sett. En undersøkelse fra University of North Carolina viser nemlig at begge parter i gjennomsnitt legger på seg tre til seks kilo i løpet av sine fem første år som ektepar.

Vanlig feil

- Å slenge en kommentar om at ektefellen har lagt på seg, uten å følge opp og motivere partneren til å gå ned i vekt, er en vanlig feil svært mange gjør, sier psykolog og forsker på overvekt, Amy Gorin ved Brown Medical School til msnbc.msn.com

Hun mener det er verdt å ta praten, selv om det kan være vanskelig. Ikke bare kan det gi positive helsegevinster å motivere partneren til å gå ned i vekt, det kan også påvirke forholdet i positiv forstand.

- Man finner kanskje ikke partneren like attraktiv når han eller hun har lagt på seg, og ofte føler heller ikke den som har lagt på seg for å være intim, sier Gorin.

Les også: - Tykke venner gjør deg fet

Så - hvordan kan du overbevise partneren din om at han/hun bør slanke seg, uten å gjøre vondt verre?

- Du må for all del ikke kritisere, understreker Gorin. Sørg heller for å applaudere når partneren din trener og spiser sunt, sier hun.

Det beste er å gå foran med et godt eksempel.

- Alt blir enklere når man er to om det, og hvis du viser initiativ blir det lettere for partneren din å følge etter, forklarer hun.

Hvis du følger rådene nedenfor kan du ifølge psykologen hjelpe partneren din med å gå ned i vekt og leve et sunnere liv, uten å legge sten til byrden.

 • Ikke mas. En konstant påminnelse om at vektnålen bør peke nedover kan virke mot sin hensikt, og skape konflikter. Ifølge ernæringsspesialist og parterapeut Maye Musk vil en partner som maser om vekten ens kunne føre til at man føler seg mindre attraktiv, sint og deprimert, noe som igjen kan føre til ytterligere vektøkning. Det blir som en vond spiral, mener Musk.

  Les også: Mas med grønnsaker

 • Vis omtanke. Det er ikke så mye som skal til, en klem eller et ord til oppmuntring kan være avgjørende. Vis at du bryr deg om helsen og velværet til partneren din, på en positiv måte.

 • Ikke døm. Alle blir fristet til å skeie ut i blant, så ikke kom viftende med pekefingeren dersom partneren din vil unne seg noe godt. Det er ingen grunn til å påføre ham/henne dårlig samvittighet.

 • Vær løsningsorientert. Ta initiativ og planlegg hvordan dere kan unngå fristelser, for eksempel ved å foreslå frukt fremfor kjeks og snacks. Fyll handlevognen med sunne alternativer når du er i buikken, så unngår dere å ha usunne fristelser liggenede i huset. Dersom partneren din faller for fristelsen og hiver innpå med sjokolade og potetgull kan du spørre på en fin og ikke-dømmende måte om det er noe dere kan gjøre annerledes neste gang lysten melder seg, slik at det kan unngås.

  Les også: Følelsene fyller handlekurven

 • Ikke saborter. Å ta med junk-food hjem mens partneren din prøver å gå ned i vekt er ingen god idé. Dersom du ligger på sofaen og gnafser i deg chips og hamburgere, vil partneren din sannsynligvis ønske å holde deg med selskap. Selv om partneren din kanskje har gått ned noen kilo, bør du unngå å "premiere" vekttapet med en usunn matorgie.

 • Gå foran med et godt eksempel. Når en av partene i et forhold begynner å trene og spise sunnere, viser statistikken at den andre ofte følger etter, og i snitt går ned tre kilo eller mer.

  Les også: Slik blir usunt sunt

 • Ikke lek matpoliti. De fleste misliker å bli fortalt hva de bør og ikke bør spise. Ingen liker følelsen av å miste kontrollen over egne valg, og det virker ofte mot sin hensikt.

 • Utfordre partneren din. Hent frem konkurranseinstinktet, og sett dere trenings- og vektmål sammen. Tenk nytt og kreativt. Prøv ut nye, sunne oppskrifter, og meld dere på nye, spennende timer på helsestudioet.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer