Regler for kontantbetaling

Nei, sykehuset kan ikke nekte deg å betale med kontanter!

Helsedepartementet vil stramme opp sykehusene: Kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge.

NEI, SYKEHUSET KAN IKKE NEKTE DEG Å BETALE KONTANT: Nå skjerper Helse- og omsorgsdepartementet inn praksisen med at pasienter har blitt nektet å betale med kontanter - og at de har blitt avkrevd høye fakturagebyrer i stedet. Foto: Alex Hoel
NEI, SYKEHUSET KAN IKKE NEKTE DEG Å BETALE KONTANT: Nå skjerper Helse- og omsorgsdepartementet inn praksisen med at pasienter har blitt nektet å betale med kontanter - og at de har blitt avkrevd høye fakturagebyrer i stedet. Foto: Alex Hoel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fastlegene har tidligere blitt kritisert for at de nektet pasientene å betale med kontanter - og at de attpåtil tok gebyrer for at pasientene skulle få utført betalingen med kort. Det var altså ikke mulig å få betalt uten at dette utløste et eller annet gebyr, enten i form av kortbetalingsgebyr eller ved et fakturagebyr.

Fra 1. januar 2016 ble det bestemt at legekontorene ikke lenger har lov til å ta gebyrer for betaling - og at de ikke kunne motsette seg kontantbetaling.

Det har vært et liknende problem for pasienter som har ønsket å betale med kontanter ved norske sykehus.

Helse- og omsorgsdepartementet er klar på at det ikke er adgang til å nekte pasienter å betale med kontanter:

Kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge, ifølge Lov om Norges Bank.

DETTE ER HELLER IKKE LOV: Denne praksisen hos fastlegene ble forbudt etter en regelendring fra 1. januar 2016: Da fikk ikke lenger legekontorene lov til å ta gebyr for kortbetaling. Foto: Alex Hoel
DETTE ER HELLER IKKE LOV: Denne praksisen hos fastlegene ble forbudt etter en regelendring fra 1. januar 2016: Da fikk ikke lenger legekontorene lov til å ta gebyr for kortbetaling. Foto: Alex Hoel Vis mer

Strammer opp sykehusene

Ifølge Forbrukerrådet, har de mottatt klager fra pasienter som har blitt nektet å betale med kontanter - og som i stedet har fått med seg faktura med et høyt fakturagebyr.

MANGE GEBYRER BLIR MYE TIL SAMMEN: Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet sier at pasienter nå skal slippe å lide økonomiske tap som følge av manglende mulighet til kontant betaling . Foto: Ole Walter Jacobsen/Forbrukerrådet
MANGE GEBYRER BLIR MYE TIL SAMMEN: Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet sier at pasienter nå skal slippe å lide økonomiske tap som følge av manglende mulighet til kontant betaling . Foto: Ole Walter Jacobsen/Forbrukerrådet Vis mer

- Gebyrene kunne til sammen utgjøre ganske store beløp dersom man var avhengig av flere sykehusbesøk over tid, uttaler fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie, i en pressemelding.

Forbrukerrådet har tatt saken opp med Helse- og omsorgsdepartementet, som lover å stramme opp sykehusene.

Helse- og omsorgsdepartementet vil sende brev til regionale helseforetak, Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon og landets fylkeskommuner, med påminnelse om at sykehusene plikter å ta imot kontanter:

- Der vil de bli minnet på at kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge, og at alle virksomheter som yter helsehjelp plikter seg til å ta imot kontanter ved betaling, sier Vie.

Vie synes det er svært gledelig å se at sykehusenes ulovlige betalingspraksis nå blir slått ned på, og at pasienter skal slippe å måtte lide unødvendige økonomiske tap som følge av manglende muligheter for kontantbetaling.

Urimelig praksis

Sykehusenes betalingspraksis fremstår som svært urimelig for de pasientene som tvinges til å betale fakturagebyr fordi de ikke får betalt på annen måte.

- Noen av disse pasientene representerer allerede sårbare grupper, blant annet gjelder dette pasienter som er kronisk syke, eller som av andre grunner er avhengig av jevnlig å motta helsetjenester. Også visse grupper eldre pasienter rammes, samt asylsøkere som ikke får opprettet egen nettbankbasert betalingsordning. Det er bra departementet nå tar grep om situasjonen, sier Vie.

Les mer:

Nei, legene kan ikke kreve gebyr for kontant betaling

Tilbyr videokonsultasjon for syke skoleelever

Ventetid hos fastlegen: Du skal normalt ha time innen fem dager

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer