Regler for kontantbetaling

Nei, sykehuset kan ikke nekte deg å betale med kontanter!

Helsedepartementet vil stramme opp sykehusene: Kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge.

NEI, SYKEHUSET KAN IKKE NEKTE DEG Å BETALE KONTANT: Nå skjerper Helse- og omsorgsdepartementet inn praksisen med at pasienter har blitt nektet å betale med kontanter - og at de har blitt avkrevd høye fakturagebyrer i stedet. Foto: Alex Hoel
NEI, SYKEHUSET KAN IKKE NEKTE DEG Å BETALE KONTANT: Nå skjerper Helse- og omsorgsdepartementet inn praksisen med at pasienter har blitt nektet å betale med kontanter - og at de har blitt avkrevd høye fakturagebyrer i stedet. Foto: Alex Hoel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fastlegene har tidligere blitt kritisert for at de nektet pasientene å betale med kontanter - og at de attpåtil tok gebyrer for at pasientene skulle få utført betalingen med kort. Det var altså ikke mulig å få betalt uten at dette utløste et eller annet gebyr, enten i form av kortbetalingsgebyr eller ved et fakturagebyr.

Fra 1. januar 2016 ble det bestemt at legekontorene ikke lenger har lov til å ta gebyrer for betaling - og at de ikke kunne motsette seg kontantbetaling.

Det har vært et liknende problem for pasienter som har ønsket å betale med kontanter ved norske sykehus.

Helse- og omsorgsdepartementet er klar på at det ikke er adgang til å nekte pasienter å betale med kontanter:

Kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge, ifølge Lov om Norges Bank.

Strammer opp sykehusene

Ifølge Forbrukerrådet, har de mottatt klager fra pasienter som har blitt nektet å betale med kontanter - og som i stedet har fått med seg faktura med et høyt fakturagebyr.

- Gebyrene kunne til sammen utgjøre ganske store beløp dersom man var avhengig av flere sykehusbesøk over tid, uttaler fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie, i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer