Neida, bensinprisen er ikke så høy

Vi bruker ikke mer på bensin nå enn for ti år siden.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For tre dager siden økte bensinavgiften med 5 øre literen, mens dieselavgiften gikk opp med 10 øre literen. Samtidig har drivstoffprisene satt nye rekorder i hele vår. Men på tross av at vi aldri tidligere har sett så høye drivstoffpriser, bruker vi ikke større andel av pengene våre på denne utgiften nå enn for ti år siden. Det viser beregninger utført av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hjelp oss å finne de billigste bensin- og dieselprisene i landet. Bli bensinrapportør på DinSide.

Prisene opp 55 prosent

Siden 1998 har gjennomsnittsprisen på bensin steget med nesten 55 prosent. Tar vi med dieselprisene i regnestykket har prosentveksten vært ennå større.

I samme periode har den generelle prisstigningen vært på 22 prosent. Dermed er det ikke en overdrivelse å påstå at drivstoffprisene har skutt i været de siste ti årene.

Høy lønnsvekst

Regnestykket over er ikke hele sannheten. For prisstigninger bør bli satt i sammenheng med lønnsøkninger. Tall fra SSB viser at en gjennomsnittlig månedslønn har steget i underkant av 50 prosent siden 1998 - og da er ikke årets lønnsoppgjør inkludert. Tar man med dette, har lønnen steget omtrent parallelt med bensinprisen.

Det betyr at vi får like mye bensin for lønnen vår i dag som vi gjorde for ti år siden.

Bensin til 30 kroner literen

Noe som har steget i pris derimot, er vedlikehold og reparasjon av bil på verksted. Her har prisene gått opp 67 prosent siden 1998.

Se på naboene våre

Over grensen vår har det vært verre de siste ti årene. Siden 1998 har drivstoffprisene i Sverige og Danmark økt betydelig mer enn her til lands. I Sverige har prisene økt med 64 prosent, mens i Danmark har dem økt med hele 77 prosent, ifølge SSB.

Prislister: Bensin og diesel


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer