Nekter operatørene å lagre surfelogger

Telenor, Netcom og Network Norway får streng beskjed om å slette loggen.

LAGRES: IP-adressene til nettstedene du besøker lagres av Network Norway, Netcom og Telenor. Det vil Datatilsynet ha slutt på.  Foto: Berit B. Njarga
LAGRES: IP-adressene til nettstedene du besøker lagres av Network Norway, Netcom og Telenor. Det vil Datatilsynet ha slutt på. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide avslørte i 2011 at mobiloperatøren Network Norway lagrer logger over hvor kundene deres surfer. Network Norway ble så hacket, og de andre operatørene blånektet for at de også lagret slik informasjon. Datatilsynet fryktet likevel at dette også gjaldt flere operatører, og fant ganske riktig ut at både Netcom (Teliasonera) og Telenor lagrer slike logger.

Saken som startet sirkuset: Network Norway lagrer surfingen til 500.000 nordmenn

DinSide har fått tilgang til de siste, ferske rapportene, som konkluderer slik: Network Norway lagrer IP-adresser fra kundenes surfing i fire forskjellige systemer, i opptil 40 dager. Telenor lagrer IP-adresser i to systemer. Ett av disse er WAP-relatert, som er på vei ut, og noe Datatilsynet derfor ikke gjør noe med. Men det lagres også noe fra vanlig mobilsurfing i brannmuren i 21 dager. Netcom (Teliasonera) lagrer IP-adresser i syv ulike systemer. Blant annet et WAP-system, samt en brannmur for vanlige surfere. Hvor lenge adressene lagres er ikke kjent. ICE lagrer, etter hva Datatilsynet vet, ikke slik data. Det er noe usikkerhet rundt nøyaktig hvor mye som lagres hvor lenge, da dette er komplisert infrastruktur med mange plattformer og systemer. Men én ting er sikkert: Operatørene lagrer opplysninger om kundenes surfing. Og det vil tilsynet nå forby én gang for alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer