Nektet å ta imot premien

To ferske lottomillionærer takket nei til gevinsten.

Kvinnen nektet å ta imot premien fordi det innebar å snakke med eksmannen. (Bildet er en montasje.)
Kvinnen nektet å ta imot premien fordi det innebar å snakke med eksmannen. (Bildet er en montasje.) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kvinnen ville absolutt ikke ha noe med mannen eller gevinsten å gjøre.


Lørdag etter barne-tv, sitter mange håpefulle foran NRK, for å overvære lottotrekningen. Til tross for at sjansen for å vinne millioner er lav, er mange allikevel spente.

Men hvor stor er egentlig sjansen?

"Tippegeneral Reidar Nordby jr. setter en bøtte på jernbanelinjen et tilfeldig sted på strekningen mellom Bergen og Oslo, og gir deg en tennisball, en togbillett og bind foran øynene. Du gir ham fire kroner. Deretter geleider han deg inn på toget, finner en vindusplass og lover deg noe sånt som fem millioner om du slipper tennisballen ut av vinduet en eller annen gang i løpet av turen og treffer bøtten."
Så stor, eller eventuelt liten, er sjansen for å vinne milliongevinsten i Lotto, uavhengig om du er pessimist eller optimist." Skriver Bjørn Takle Friis i boka "Ikke som andre MILLIONÆRER. Ja, vi elsker LOTTO!"

To kvinner takket nei

Du kan like godt innrømme det, tanken på hva du skal kjøpe og unne deg hvis du blir lottomillionær, den har mer enn streifet deg. Antageligvis også tanken på hvordan du hadde reagert hvis Norsk Tipping hadde ringt deg lørdag kveld. Kanskje du hadde jublet høyt, og deretter grini, for så å spandere flere runder brennevin på den lokale puben?

Les også: Det kan være farlig å vinne i Lotto

Til tross for at det kanskje virker usannsynlig, så har det skjedd to ganger, nesten tre, at folk ikke har vært særlig interessert i premien.

Vi har nemlig lest Takle Friis` Lottobok, og er svært oppbrakte etter at vi leste om de som takket nei til å bli lottomillionær.

To ganger i Lottos historie har to kvinnelige vinnere nektet å ta imot premien, til tross for at de hadde blitt millionærer.

Forfølgeren kjøpte kupongen

Den første damen hadde en plagsom forfølger som hadde kjøpt lottokupong i hennes navn. Dette, til tross for at han var dømt til å holde seg en kilometer eller lignende, unna henne.

- Kvinnen ville absolutt ikke ha noe med mannen eller gevinsten å gjøre, men slik regelverket er, kunne vi ikke gjøre annet enn å utbetale, skriver Takle Friis.

Historien endte godt, og hun ble enig med forfølgeren om å gi ham halvparten av gevinsten hvis han aldri tok kontakt med henne igjen. Hans kjærlighet til henne var tydeligvis ikke verdt to millioner, så han godtok tilbudet.

- Jeg har ikke hørt om andre lignende tilfeller. Relaterte ting har skjedd, men det har vært forholdsvis udramatisk. Noen ganger har ektefeller brukt samme spillekort, den ene uken har den ene ektefellen oppbevart kortet, og den andre uken har den andre ektefellen oppbevart kortet. Jeg har da ringt den ektefellen kortet har vært registrert på og formidlet gledelige nyheter. De har da ikke skjønt noen ting, men det har ikke tatt lang tid før de skjønner at det er ektefellen som har kjøpt lottokupong, sier Roar Jødahl, informasjonsrådgiver i Norsk Tipping.

Les også: Her er lotterisvindlerne

Ville ikke snakke med eksmannen

Den andre premienektende damen, var midt i en skilsmisse. En svært opprivende, sådan.

- Kvinnen sto oppført på spillerkortet de to hadde hatt felles siden den gangen solen fremdeles skinte på ekteskapet, og nektet å motta gevinsten så lenge det innebar at hun måtte ha kontakt med sin kommende eksmann, skriver Takle Friis.

Hvorvidt de ordnet opp eller ikke, det vet ikke Takle Friis. Damen var allikevel nødt til å ta imot millionene hun hadde vunnet, så hun har antageligvis snakket med eksmannen sin. Vi skal ikke spekulere i om de fant lykken igjen i lottomillionene, men det er kanske usannsynlig.

Halvskrapt Flaxlodd til salgs

I retten for å få premie

Samlivsekspert Åsa Rytter Evensen tror forholdet mellom de tidligere ektefellene må være helt elendig. Selv hadde hun ikke nølt med å ta imot premien og snakket med den kommende eksmannen.

- Tenk at man har et så elendig forhold! Det er tydelig at hun ikke stolte på sin tidligere partner, sier Rytter Evensen.

- Jeg hadde ikke nølt med å ta imot premien, men jeg har ingen eksmann, men derimot en ektemann. Jeg synes det høres helt merkelig ut, men kanskje hun ikke trengte pengene? Sier Rytter Evensen.

Hun tror damen kanskje var redd mannen skulle gjøre noe jævelskap, og at det lå til grunn for at hun ikke ville ta imot premien.

Jødahl i Norsk Tipping vet ikke hvordan de gikk med damen som ikke ville snakke med eksmannen sin. Han tror det skal mer til for at ekser skal bli venner, hvis forholdet er så dårlig. Omvendte historier har allikevel forekommet.

- I Østfold i fjor og forfjor var to ekssamboere i retten, fordi ekssamboeren ville ha sin del av premien. Det tror jeg ikke han fikk, sier Jødahl.

Ga bort premien til gode formål

En tredjemann var svært skeptisk til å ta imot premien. Grunnen til dette var at han skulle ønske den hadde kommet tjue år tidligere, slik at han virkelig kunne levd livet.

- Hadde du ringt meg for tjue år siden kunne jeg i det minste hatt det litt moro. Nå blir det bare til at sønnen min, som jeg ikke kan fordra, arver hele sulamitten. Han har ikke besøkt meg på flere år, men når han hører om dette, stikker han vel innom, om ikke annet for å se om jeg ikke snart trer av, sa den ferske lottomillionæren til Takle Friis.

Takle Friis syntes det var trist, men snakket med ham en time. Sammen fant de ut at han kunne gi pengene til gode formål.

Jødahl i Norsk Tipping sier at de hadde utbetalt premien, og foreslått en runde med økomisk rådgivning.

Vinn i Lotto med DinSide

- Da hadde han nok funnet ut av hvilke formål pengene skulle gått til, og andre måter å glede seg over pengene.

Denne artikkelen var første gang publisert på DinSide i oktober 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer