Nemo beskytter deg mot brennmanetene

En enkel krem kan beskytte deg mot de smertefulle angrepene fra brennmaneter. Og det er klovnefisken Nemo som får æren.

Publisert
Sist oppdatert

Disneyfilmen "Oppdrag Nemo" er en av fjorårets mest populære tegnefilmer blant både barn og voksne i Norge. Men den sjarmerende klovnefisken kan mer enn å bare være søt på kinolerretet.

Immun mot maneterBrennmaneter invaderer ofte den norske kysten om sommeren og gir mange ubehagelige opplevelser for de som liker å kjøle seg ned i sommervarmen. Manetene er sjelden farlige men kan gi smertefulle utslett i opptil en halv time. I noen tilfelle kan manet-angrepet gi reaksjoner som kvalme, magekramper, muskelsmerter, ryggsmerter, tungpust og tetthet i brystet.

Men for klovnefisk som Nemo er ikke brennmanetene noe problem. Fiskene lever hele livet mellom trådene på giftige sjø-anemoner og har evnen til å skille ut et stoff som beskytter dem mot de brennende trådene. Det er en kopi av dette stoffet som nå er utviklet til en beskyttende krem for mennesker som risikerer kontakt med brennende maneter, anemoner eller koraller.

Frivillige med brannskaderProduktet Sea Safe er utviklet i Israel og har vært på markedet i flere år. Men det er først nå at forskere har gjennomført en vitenskaplig test av produktet. De konkluderer med at kremen vil hjelpe de aller fleste av oss mot brenmanetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.