Neppe billigere å bytte lån

KOMMENTAR: I går foreslå Senterpartiets Morten Lund og Eli Sollied Øveraas å redusere tinglysningsgebyret til selvkost. I dag kan vi slå fast at dette kan ta tid - gjennomføringen vil nemlig koste staten nærmere en milliard kroner.

Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet har ikke vært alene om å ergre seg over tinglysningsgebyret. Blant annet har Forbrukerrådet, Kredittilsynet og Huseiernes Landsforbund ytret seg kritisk.

Mengden av kritikk har også økt i takt med Justisdepartementets grådighet i forbindelse med statsbudsjettene. Det spørs nå om ikke viljen til å skuffe inn inntekter har vært så stor at departementet i stedet har skaffet seg et budsjettproblem.

I fjor økte gebyret med 38 prosent i to omganger - fra 1340 kroner i desember 2002 til 1850 kroner fra juli 2003 - i en periode hvor den allminnelige prisstigningen var negativ.

Koster skjorta

Senterpartiets forslag er godt, men kostbart. Partiet foreslår at både tinglysningsgebyret og bankenes etableringsgebyr for lån skal settes til selvkost. Aftenposten siterte i går en eldre kalkyle fra Oslo tingrett, som viste at det tar omtrent 15 minutter å tinglyse et dokument.

Med en gjennomsnittlig norsk lønn på ca 310.000 kroner året, og 100 prosent tillegg for overhead, blir selvkost for 15 minutters arbeid cirka 90 kroner.

Et tinglysningsgebyr redusert til 100 kroner betyr at statens inntekter av gebyret reduseres med 95 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer