Neppe billigere å bytte lån

KOMMENTAR: I går foreslå Senterpartiets Morten Lund og Eli Sollied Øveraas å redusere tinglysningsgebyret til selvkost. I dag kan vi slå fast at dette kan ta tid - gjennomføringen vil nemlig koste staten nærmere en milliard kroner.

Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet har ikke vært alene om å ergre seg over tinglysningsgebyret. Blant annet har Forbrukerrådet, Kredittilsynet og Huseiernes Landsforbund ytret seg kritisk.

Mengden av kritikk har også økt i takt med Justisdepartementets grådighet i forbindelse med statsbudsjettene. Det spørs nå om ikke viljen til å skuffe inn inntekter har vært så stor at departementet i stedet har skaffet seg et budsjettproblem.

I fjor økte gebyret med 38 prosent i to omganger - fra 1340 kroner i desember 2002 til 1850 kroner fra juli 2003 - i en periode hvor den allminnelige prisstigningen var negativ.

Koster skjorta

Tror du staten tar seg råd til å fjerne tinglysningsgebyret?

(Avsluttet)
Nei(82%) 156
Ja(14%) 27
Vet ikke(4%) 8
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Senterpartiets forslag er godt, men kostbart. Partiet foreslår at både tinglysningsgebyret og bankenes etableringsgebyr for lån skal settes til selvkost. Aftenposten siterte i går en eldre kalkyle fra Oslo tingrett, som viste at det tar omtrent 15 minutter å tinglyse et dokument.

Med en gjennomsnittlig norsk lønn på ca 310.000 kroner året, og 100 prosent tillegg for overhead, blir selvkost for 15 minutters arbeid cirka 90 kroner.

Et tinglysningsgebyr redusert til 100 kroner betyr at statens inntekter av gebyret reduseres med 95 prosent.

Justisdepartementet opplyser til DinSide at statens inntekter av gebyret for tinglysning av fast eiendom var cirka 900 millioner kroner i 2003. I gjennomsnitt var tinglysningsgebyret i fjor på 1.595 kroner. Når gebyret i hele 2004 er på 1850 kroner, tilsier det en inntektsøkning på 16 prosent fra i fjor, og over en milliard i inntekter i 2004.

Å redusere disse inntektene med 95 prosent betyr et bortfall fra statskassen på nærmere en milliard kroner årlig.

Stortingsrepresentant Eli Sollied Øveraas
Stortingsrepresentant Eli Sollied Øveraas Vis mer


Lang venting

- I denne omgangen ber vi departementet komme med forslag til hvordan dette kan gjennomføres, sier stortingsrepresentant Eli Sollied Øveraas til DinSide, og mener dette kan bli aktuelt å fremme som budsjettforslag tidligst til høsten.

Viser departementets beregninger inntektsbortfall på samme nivå som våre beregninger, kan det nok ta mye lengre tid enn som så å bli kvitt denne konkurransehindringen i markedet for banktjenester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer