Neppe billigere reiseforsikring

Det nye helsetrygdkortet har satt sinnene i kok i forsikrings-bransjen, som advarer folk mot å tro for mye på nytten av det.

Publisert
Sist oppdatert

Neppe billigere reiseforsikring

  1. Se hva selskapene gir i erstatning


- Nei, vi føler oss ikke truet, men vi er redd for at folk skal tro at det nye helsetrygdkortet er en fullverdig reiseforsikring, sier informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) Stein Haakonsen.

Vi har tidligere skrevet om sommerens viktigste plastkort. Fra 1. juni kan du søke om det nye Europeiske helsetrygdkortet, som gir deg rett til nødvendige offentlige helsetjenester i hele EU, EØS/EFTA-landene og Sveits. Tidligere har nordmenn på ferie i Europa bare hatt rett til øyeblikkelig hjelp fra de offentlige helsetjenestene.

I en pressemelding med tittelen: "Farlig lansering av Internasjonalt Helsekort", advarer nå FNH folk mot å sløyfe reiseforsikringen.

- Bare rundt en firedel av folks behov for hjelp under reise skyldes sykdom og legebesøk. Tap utover sykdom og legebesøk dekkes kun av reiseforsikringen. Svært mange reiser dessuten utenfor EØS-området, hvor helsekortet ikke gjelder. Den som sløyfer reiseforsikringen tar derfor en stor sjanse, sier Stein Haakonsen

DS: Men når folk nå får utvidede rettigheter til legebehandling i hele Europa, vil vel reiseselskapenes utbetalinger bli mindre?

SH: Vi tror forsikringsselskapenes utbetalinger vil holde seg på samme nivå som nå. At folk vil benytte seg av offentlige tilbud i andre land i Europa forutsetter jo at de offentlige tilbudene er tilgjengelige, at de har en standard nordmenn er vant til, og at folk kan gjøre seg forstått. Både i Hellas og Tyrkia kan man regne med vesentlig dårligere standard enn nordmenn er vant til. I Spania forutsetter mye av tilbudet fra det offentlige at familien stiller opp ved sykesengen.

DS: Hva med det offentlige helsetilbudet i Belgia? eller Sverige? Er det ikke litt tendensiøst av dere å trekke fram land som Tyrkia og Spania?

SH: Tyrkia og Spania er bare tatt med som et par eksempler. Det er helt klart mange europeiske land som har vel så gode offentlige helsetilbud som Norge. Men i enkelte land er også det offentliges egenandeler ganske høye. Egenandelen knyttet til reiseforsikringen varierer mellom selskapene, men ligger mellom 500 og 1500 kroner.

DS: I Sverige er egenandelen for legebehandling mellom 100 og 250 SEK. I Danmark er den gratis - tror du ikke dette heller vil friste nordmenn?

SH: Hva med de som reiser utenfor Norden? Eller utenfor EØS-området hvor kortet uansett ikke gjelder? Sykehusinnleggelse og legebehandling representerer dessuten bare rundt en firedel av forsikringsselskapenes utbetalinger i reiseforsikring. De øvrige utbetalingene skyldes erstatninger til hjemsendelse ved sykdom, tapt reisegods, ulykker og avbestillingskostnader.

DS: Kan vi vente oss billigere reiseforsikringer i fremtiden?

SH: Det er vanskelig å se for seg en snarlig nedgang i premiene så lenge erstatningene fortsetter å øke år for år.

Brosjyre snart klar

Trygdeetaten opplyser at en ajourført utgave av brosjyren om rettighetene dine under utenlandsferien vil være tilgjengelig på trygdeetaten.no og på trygdekontorene om kort tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer