Nesespray mot brystkreft

En hormonspray kan redusere sjansene for at kvinner med høy risiko for å utvikle brystkreft får sykdommen.

Publisert
Sist oppdatert

Nesespray kan forebygge brystkreft
En hormonspray kan redusere sjansene for at kvinner med høy risiko for å utvikle brystkreft får sykdommen.

Kvinner med høy risiko for å utvikle brystkreft har i dag kun en mulighet dersom de vil forhindre sykdommen; å fjerne brystene. Men ny forsking fra USA viser at en hormonspray kan bli en mindre drastisk mulighet med stor effekt, melder BBC.

Kvinner som han genmutilasjonene BRCA1 og BRCA2 har stor risiko for å få brystkreft.

Kreft i brystene og eggstokkene blir ofte forbundet med det kvinnelige hormonet østrogens oppførsel i cellene. Denne sprayen påvirker dette, og en liten mengde av den forhindrer også for tidlig overgangsalder.

Detaljene om sprayen, som har navnet Libra, ble presentert på en kreftkonferanse i San Antonio, Texas.

Den er en kombinasjon av en medisin som heter deslorelin og svært små mengder av østrogen og testosteron.

Forskere fra University of California og University of Utah har utført en test av produktet, som blir laget av Balance Pharmaceuticals, på 13 kvinner. Kvinnene brukte nesesprayen daglig i ett år.

De mistet først menstruasjonen, men fikk den tilbake innen to måneder - noe som tyder på at de hadde fått tilbake sin normale fruktbarhet.

Hormonene i sprayen bytter ut den lille mengden av testosteron eggstokkene produserer, som tilsvarer den minimale mengden av østrogen kvinner produserer i løpet av menstruasjonen.

Hver tredje måned ble kvinnene gitt et annet hormon for å beskytte hinnen på livmoren, noe som ga en menstruasjonslignende blødning.

Målet med prøvene var å finne ut om det gjorde kvinnenes bryster enklere å undersøke med mammografi, fordi unge kvinners vev i brystene er kompakt, noe som gjør det vanskelig å oppdage kreftsvulster med røntgen.

Forskerne sa at dette gjorde det enklere for leger å overvåke høyrisiko-pasienter for kreft, og at sprayen kanskje kunne forebygge sykdommen.

- Dette er en kur som øker kvinners valgmuligheter, sa doktor Jeffrey Weitzel, som ledet studien, til Reuters.

- Vi har allerede betydningsfulle resultater. I bærere av BRCA1 og 2 og kvinner som ikke har disse mutasjonene, har vi oppdaget lavere tetthet i vevene i brystene - mens bentettheten har forblitt den samme, sa han.

Sprayen er også i de siste stadiene av tester for å bruke den som behandling mot graviditet utenfor livmoren.

Nå har du lest saken, men hva synes du? Send oss en .

Mozon.no, 16.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer