Neste uke kan du sjekke skatten

Gjør klar fradragene allerede nå.

SKJULTE SKATTER: Blant årsoppgavene kan det ligge skjulte skatter, i form av fradragskroner på skatten. Sjekk at opplysningene på den forhåndsutfylte selvangivelsen stemmer, og legg til det som mangler. Foto: BERIT B. NJARGA
SKJULTE SKATTER: Blant årsoppgavene kan det ligge skjulte skatter, i form av fradragskroner på skatten. Sjekk at opplysningene på den forhåndsutfylte selvangivelsen stemmer, og legg til det som mangler. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste onsdag, 19. mars, blir selvangivelsen tilgjengelig for skattytere som er registrert som e-brukere hos Skatteetaten.

Registrerte du deg ikke innen fristen gikk ut 1. mars, må du vente til 1. april før selvangivelsen blir tilgjengelig. Men allerede nå kan du starte forberedelsene med å sikre deg lavere skatt for inntektsåret 2013, enten ligningen din blir tilgjengelig i mars eller april.

Les også: Spar 35.000 i bo- og levekostnader

Finn frem papirene

I begynnelsen av året skal du ha mottatt en rekke årsoppgaver fra virksomheter du har et kundeforhold til. Det være seg banken hvor du har boliglån, kredittkortselskap, eller fra kommunen du bor i. Disse årsoppgavene er det viktig å finne frem når du skal sette deg ned å sjekke postene i selvangivelsen neste uke.

- Punkt én er å sjekke at opplysningene faktisk stemmer overens med det som fremkommer på den ferdig utfylte selvangivelsen, sier Jan Bangen, advokat i Skattebetalerforeningen til DinSide.

Det hender nemlig at opplysningene rett og slett ikke stemmer, som da 24.000 kunder ble rammet av feilrapportering fra Fokus Bank for et par år siden.

Fradragene man ofte glemmer

Bangen trekker frem gaver til frivillige organisasjoner som en post man bør sjekke nøye, spesielt hvis man har gitt penger til en godkjent organisasjon.

- Hvis organisasjonene har vært sene med innrapporteringen, vil nemlig ikke beløpet fremkomme på selvangivelsen. Da må gaven føres på i etterkant, forklarer Bangen.

Hvis din gave ikke står ferdig påført i selvangivelsens post 3.3.7, skal du ikke føre beløpet selv, men ta kontakt med den aktuelle organisasjonen og be dem rapportere gavebeløpet på ditt fødselsnummer, opplyser Skatteetaten i en e-post til DinSide.

Faktisk er det ganske mange punkter som må føres inn manuelt, og da gjelder det å finne frem dokumentasjonen fra eget arkiv.

Eksempler kan være:

  • Renter på lån fra arbeidsgiver. Ofte er rentefordelen ved et billig lån innrapportert, mens du må rapportere rentene selv.
  • Renter ved private lån, enten du er långiver eller låntaker.
  • Etableringskostnader ved refinansiering eller nytt låneopptak.
  • Fordeling av renter mellom samboere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer