Kommunale avgifter og eiendomsskatt

Nesten 18.000 kroner skiller Norges billigste og dyreste kommune

Huseiernes Landsforbund mener det er urimelige og uforståelige prisforskjeller mellom kommunene.

«BEST NÅR DET GJELDER»: Dette er slagordet til Gjerstad i Aust-Agder, som er Norges dyreste kommune med avgifter på 25.277 kroner totalt per innbygger i året. Dette er for øvrig kommunen matematiker Nils Henrik Abel vokste opp i. Foto: Gjerstad kommune.
«BEST NÅR DET GJELDER»: Dette er slagordet til Gjerstad i Aust-Agder, som er Norges dyreste kommune med avgifter på 25.277 kroner totalt per innbygger i året. Dette er for øvrig kommunen matematiker Nils Henrik Abel vokste opp i. Foto: Gjerstad kommune. Vis mer
Publisert

Er du ikke fornøyd med lånerenten, kan du prute eller bytte bank. Det er derimot ikke like lett å bytte kommune om du synes at du betaler for mye for å bo der.

I en rapport fra Huseiernes Landsforbund kommer det fram at hele 17.962 kroner er forskjellen i kommunale avgifter, gebyr og eiendomsskatt mellom landets dyreste og billigste kommune, henholdsvis Gjerstad og Sørreisa.

- Det er urimelige og uforståelige forskjeller fra kommune til kommune. Nå må politikerne både lokalt og nasjonalt begynne å bry seg, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Her er flere tall fra rapporten:

  • Innbyggerne i Hægebostad kommune i Vest-Agder betaler mest i avgifter for vann, avløp, renovasjon og feiing, totalt 20.850 kroner, mens innbyggerne i Årdal kommune i Sogn og Fjordane slipper billigst unna med 6.050 kroner.
  • Når det gjelder eiendomsskatt, som er innført i 290 av 422 kommuner, er denne høyest i Karlsøy kommune i Troms, med en sum på 9.360 kroner. De kommunale gebyrene kommer i tillegg.

Lenger ned i saken kan du se topp ti-listene over dyre og rimeligere norske kommuner, og du kan også bruke en kalkulator til å finne ut hva det koster å bo i din kommune.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer