Nesten 190.000 nordmenn er svartelistet

Mange nordmenn vegrer seg for å åpne regninger, og dermed ender de opp med inkasso og betalingsanmerkninger.

VINDUSKONVOLUTT-SYKEN: Mange dropper å åpne konvolutten med regningene, noe som både utsetter og forverrer de økonomiske problemene. Foto: PER ERVLAND
VINDUSKONVOLUTT-SYKEN: Mange dropper å åpne konvolutten med regningene, noe som både utsetter og forverrer de økonomiske problemene. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september er det satt to svært tvilsomme rekorder her i landet, noe 188.021 nordmenn kan ta på seg æren eller skylden for.

For disse nordmennene blir betraktet som «dårlige betalere», og bidro til at det i september ble satt ny rekord i antall betalingsanmerkninger og rekord i totalbeløpet de skylder.

Totalt er det registrert 785.201 betalingsanmerkninger i september, 112.914 flere enn på samme tid i fjor, melder kredittinformasjonsselskapet Experian. Disse anmerkningene utgjør en skyldig sum på 27,13 milliarder kroner, en økning på 1,5 milliarder kroner på to måneder.

>> Pengetrøbbel? Da bør du lese disse rådene

Alt håp ikke ute

Ingen vil bli betraktet som en dårlig betaler, og når du først havner på økonomisk avveie, kan det være svært vanskelig å komme seg inn på rett kjøl igjen.

Trøsten og motivasjonen for å virkelig sette kreftene inn for å rydde opp i situasjonen, må være at om du til slutt betaler regningene og eventuelle inkassokrav, blir du kvitt anmerkningene dine.

Det norske inkassoselskapet Conecto har utarbeidet en liste med seks punkter som skal få personer som ikke er flinke nok til å betale for seg, å komme på rett kjøl igjen.

Og listen begynner med det helt enkle, som mange ikke synes er så enkelt likevel:

1. Åpne konvolutten. Mange med betalingsproblemer utvikler «vinduskonvolutt-syken», der nye purringer bare legges til side uten å bli åpnet. Det fungerer dårlig – du må ta tak i problemet.

2. Kan du ikke betale ved forfall? Ta kontakt med inkassobyrået med en gang. Hvis du viser evne og vilje til å gjøre opp for deg, finner dere som regel en løsning.

3. Prioriter inkassogjeld. Inkassogjelden blir dyrere jo lenger du utsetter den. Kontakt andre kreditorer før deres regninger forfaller, for å se om du kan få utsettelse eller mulighet til å dele opp summen i mindre avdrag. Skaff deg oversikt over økonomien din.

4. Svært mange inkassosaker skyldes forbruksgjeld. Finn ut hvilke utgifter som er nødvendige, og hvor du kan kutte.

5. Gjør opp før saken havner i rettsystemet. Å få et inkassokrav er dyrt, men å havne i namsretten er enda verre. Der kan du i verste fall få en kjennelse om tvangssalg av eiendelene dine.

6. Ikke ta opp nye lån for å dekke gammel gjeld.
Ny gjeld løser ikke årsaken til dine økonomiske problemer.

>> Les også: Her bor landets dårligste betalere

Om du virkelig sliter

Om tipsene over ikke er hjelp nok, og du føler det ikke er lys i regningstunnelen, er du nødt til å få noen til å hjelpe deg.

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR Foto: DnB NOR
Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR Foto: DnB NOR Vis mer


- Det er jo godt å få snakket med noen når man først har tatt skrittet å erkjenne situasjonen, uttalte Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR, til DinSide for kort tid tilbake.

Det finnes en rekke kommersielle gjeldsrådgivere du kan velge, men vær klar over at du også har mulighet til å få gratis rådgivning. Og når du er i dyp pengetrøbbel er det vel ingenting som er så godt som noe som er gratis.

Klikker du på denne lenken, finner du en oversikt over hvilke aktører som hjelper deg gratis med dine pengeproblemer.

Høsten er vanskelig for mange

Selv om det nå er satt nye rekorder i både antall anmerkninger og skyldig beløp, er det en god nyhet at antall personer med anmerkninger har gått ned. I løpet av ett år er det 8.000 færre personer som blir betraktet som dårlige betalere, ifølge Experian.

Direktør Gabor Molnar i Experian  Foto: Kaia Means
Direktør Gabor Molnar i Experian Foto: Kaia Means Vis mer


Men det betyr også at dem som står på svartelisten har flere anmerkninger og skylder mer penger enn før.

Tallene viser at hver person har flere anmerkninger enn tidligere. Det er enda en indikator på at de som har problemer sliter mer enn før, sier direktør Gabor Molnar i Experian, en pressemelding.

Molnar tror ikke på at vi får se en nedgang i betalingsanmerkninger de neste månedene. Erfaringer viser at det er mange som får problemer med å gjøre opp etter seg etter sommerferien.

– Nå når mange skal betale for sommerens feriemoro på etterskudd, vil trolig enda flere få betalingsvansker og dermed også betalingsanmerkning fremover, uttaler Molnar.

Nesten 190.000 nordmenn er svartelistet


Sliter du med økonomien? Del din historie med oss. Send en e-post til DinSides økonomiredaksjon på okonomi@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer