Skattemeldingen 2017

Nesten 22.000 har ringt Skatteetaten. Dette lurer de på om skattemeldingen

Restskatt, innlogging og beregning av boligverdi er det skattebetalerne lurer mest på, om skattemeldingen.

STOR PÅGANG OM SKATTEMELDINGEN: Over 18.000 personer flere enn på en vanlig dag ringte Skatteetaten samme dag som skattemeldingen (tidligere selvangivelsen) ble tilgjengelig. Lurer de på det samme som deg, tro? Foto: Peter Bernik/Shutterstock/NTB scanpix.
STOR PÅGANG OM SKATTEMELDINGEN: Over 18.000 personer flere enn på en vanlig dag ringte Skatteetaten samme dag som skattemeldingen (tidligere selvangivelsen) ble tilgjengelig. Lurer de på det samme som deg, tro? Foto: Peter Bernik/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 4. april ble skattemeldingen 2017 tilgjengelig digitalt, og rundt 2,3 millioner åpnet den allerede første dag.

Skattedirektøren synes det er positivt at så mange har åpnet skattemeldingen allerede. Det viser at folk er opptatt av å betale riktig skatt, mener Hans Kristian Holte.

Dinside har tidligere skrevet om nyhetene på årets skattemelding, samt hvordan du forbereder deg til å sjekke at tallene stemmer.

Ikke uventet fikk Skatteetaten også mange telefonanrop denne dagen. Hele 21.740 personer ringte inn med spørsmål om skattemeldingen, mot om lag 3.500 på en vanlig dag.

Sannsynligvis lurer noen av disse på det samme som deg så derfor gir vi deg en oversikt over de vanligste spørsmålene som Skatteetaten får, om skattemeldingen (tidligere kjent som selvangivelsen).

1. Innlogging

Det er ikke hver dag du logger deg inn via Altinn, så her dukket det naturligvis opp en del spørsmål knyttet til hvordan du logger inn og andre problemer.

2. Skatteberegning for næringsdrivende

I tillegg var det en del næringsdrivende som lurte på hvorfor de ikke hadde en foreløpig skatteberegning på skattemeldingen sin.

Det er fordi dette ikke er mulig for Skatteetaten å regne ut før de har fått opplysninger om eksempelvis næringsinntekt.

3. Restskatt eller penger til gode?

Selv om hele åtte av ti får penger igjen på skatten, er det også noen som må betale restskatt. I snitt må disse betale rundt 25.000 kroner. Mange av innringerne til Skatteetaten lurte derfor på hvordan skatten beregnes.

Blant dem som skal få tilbakebetalt skattepenger, ble mange urolige med tanke på at de har endret kontonummer i det siste. Ønsker du å ha pengene inn på en annen konto, må du informere om dette.

4. Boligsalg og -verdi

Mange innringere lurte også på hvordan boligverdi beregnes i skattemeldingen.

«Formuesverdien på boligen din er forhåndsutfylt i skattemeldingen basert på de boligopplysningene du har rapportert inn», skriver Skatteetaten.

Når det gjelder salg av bolig, fritidsbolig eller tomt, er det mange som er usikre på hvordan dette føres i skattemeldingen. Det gjøres med i et eget skjema.

5. Fradrag

Du kan ha rett på flere skattefradrag, som du kan finne ved hjelp av fradragsveilederen.

Boligsparing for unge (BSU) er blant spareproduktene som gir en skattefordel, men mange næringsdrivende ringte inn og sa at de ikke kunne finne dette fradraget i skattemeldingen.

– Hvis fradraget ikke står i skattemeldingen, må du be banken sende melding om beløpet til oss, sier skattedirektør Holte.

Beregning av verdsettelsesrabatt og reisefradrag var andre vanlige henvendelser Skatteetaten fikk det første døgnet.

6. Skattebegrensning

Til sist var fikk etaten også noen spørsmål om hvordan du søker om skattebegrensning. Dette ble tidligere skrevet i post 5.0 i skattemeldingen, men nå har det en egen post: 1.5.12.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer