Pris på Jodix-tabletter

Nesten dobbel pris

Det er mye dyrere å kjøpe jodtabletter i fysisk apotek sammenliknet med nettapotek.

BILLIGERE PÅ NETT: Vi har sjekket prisen på Jodix-tabletter, og det er penger å spare på å handle på nett fremfor i fysisk butikk. Foto: Kirsti Østvang
BILLIGERE PÅ NETT: Vi har sjekket prisen på Jodix-tabletter, og det er penger å spare på å handle på nett fremfor i fysisk butikk. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetene har lenge anbefalt folk å ha jodtabletter hjemme i tilfelle en atomulykke.

Da Russland invaderte Ukraina i februar i år, skjøt salget av medisinsk jod i været. Apotek landet over opplevde enorm pågang etter jodtablettene Jodix. Interessen var så høy at flere så seg nødt til å innføre antallsbegrensninger.

Med gasslekkasjer i Østersjøen er det kanskje en del nordmenn som har kjent på at krigen kommer stadig nærmere. Flere apotek DinSide har snakket med, melder om en økt etterspørsel de siste dagene.

- Vi merket igjen at mange ville kjøpe jodtabletter forrige uke, og det har vært et av våre mest solgte produkter hele den siste uka. I dag var også etterspørselen vært spesiell høy, som sannsynligvis har sammenheng med gårsdagens hendelser, sa markedsdirektør Hanne Kjærnes i Farmasiet til DinSide onsdag.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Disse skal ta jodtabletter

Jodtabletter skal beskytte deg mot kreft i skjoldbruskkjertelen ved en atomulykke.

Myndighetene anbefaler at alle under 40 år å ha dette hjemme. Særlig gjelder dette gravide, ammende og barn under 18 år.

Personer over 40 år trenger ikke å innta jodtabletter, da risikoen for å få seineffekter av radioaktivt jod er svært liten. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger heller ikke å ta det.

Skal du kjøpe jodtabletter på apoteket, er det viktig at du kjøper riktig type. Det er ikke vanlig jodtilskudd du skal kjøpe, men de høykonsentrerte jodtablettene Jodix.

Jodix har en påstemplet holdbarhet på fire år. Jodtabletter er imidlertid svært stabile. Det betyr at de beholder kvaliteten etter utløpsdato, så lenge de blir oppbevart riktig.

- Det er derfor ikke nødvendig å bytte ut tabletter som har gått ut på dato, ifølge Legemiddelverket.

Hva koster Jodix?

Det vanligste er å kjøpe Jodix-tabletter i forpakning på 10 tabletter, men de finnes også i en 100-pakning. Sistnevnte er likevel ikke til salgs i alle apoteker.

Vi har sjekket prisene på 10-pakning med Jodix-tabletter hos ni apotek onsdag 28. september.

Billigste apotek tar 165 kroner, mens det dyreste tar 299,90 kroner. Du sparer altså rundt 135 kroner på å velge billigste apotek versus den dyreste, altså kan det bli nesten dobbelt så dyrt.

Regnestykket er imidlertid ikke helt rett fram. Generelt sett er det billigere å handle på nett enn i fysisk butikk.

Men: Apotek1 er blant de billigste om du kjøper Jodix i nettbutikken. Går du imidlertid i fysisk butikk, er de like dyre som de to andre apotekkjedene med fysisk butikk, Vitusapotek og Boots (174 kroner versus 299,90 kroner). Du kan riktignok nok bruke trikset ved å bestille via klikk og hent og få det til laveste pris.

Fraktutgifter kan også tilkomme om du bestiller på nett, selv om flere av aktørene har fri frakt så lenge du bestiller varer for over en viss sum.

Butikk Antall Pris Pris/stk
Apotek1 (nett/klikk og hent)10174,0017,40
Apotek 1 (fysisk butikk)10299,9029,99
Vitusapotek10299,9029,99
Boots10299,0029,90
Farmasiet10169,0016,90
Apotera10169,0016,90
Apotek for deg10165,0016,50
Apotekhjem10168,0016,80
Balder Apotek10299,9029,99
Apotek Direkte1024924,90

Dette sier apotekene

Vitusapotek er blant de dyreste i vår prissjekk, og de tar også like mye betalt for Jodix i nettbutikken som i fysisk butikk.

- Prising er en dynamisk prosess som påvirkes av konkurranse, tilgjengelighet, lagerverdier og så videre. Det vil til enhver tid finnes produkter der vi er dyrere, men også produkter der vi er billigere enn andre utsalgssteder. Noen av våre konkurrenter har ulik pris for utvalgte produkter på nett/klikk&hent, sammenliknet med å møte opp fysisk i apotek. Vi ønsker å likebehandle kundene våre ved å sikre at de får samme pris og handleopplevelse uavhengige av hvordan de ønsker å handle, sier kommunikasjonssjef Camilla Tully i Vitusapotek til DinSide.

Farmasiet, som bare er et nettbasert apotek, befinner seg i andre enden av skalaen.

- Vi har valgt å prise produktene lavere enn mange andre, da mange apotekvarer i dag er for høyt priset i de tradisjonelle apotekene og vært for lite preget av konkurranse. For oss i Farmasiet er det viktig at man også på apotekvarer skal kunne gjøre et godt kjøp, sier markedsdirektør Hanne Kjærnes i Farmasiet.

Apotek1 opererer med ulike priser på nett og i fysisk butikk, og blir derfor både blant de billigste og dyreste. De sier at årsaken til at de tar mindre betalt på nett, er at det er mer kostnadseffektiv å drive nettapotek.

- Den fordelen ønsker vi å gi videre til våre nettkunder gjennom å sette ned prisene på enkelte produkter. At prisen kan være rimeligere på nett begynner kundene å bli vant til, ettersom mange kjenner dette fra annen detaljhandel. Prisnivået i våre 450 fysiske apotek vil fortsatt være fornuftige sammenliknet med andre apotekkjeder, sier pressesjef i Apotek1, Silje Ensrud, til DinSide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer