Feriepenger

Nesten én av fire har dårligere råd i sommer

Forbrukerøkonomene gir deg noen økonomi-tips til sommeren, enten du sitter bedre eller dårligere i det økonomisk sammenlignet med fjoråret.

FERIEPENGENE ER HER: Hvilke planer du har for sommeren og hvordan ståa er rent økonomisk for deg, avgjør hvordan du bør bruke årets feriepenger. I saken under kan du lese mer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager får mange av oss ekstra mye penger inn på konto, ettersom feriepengene legges til den vanlige lønninga.

En undersøkelse YouGov har gjennomført for Danske Bank viser at rundt én million nordmenn har fått bedre råd under coronapandemien, og 60 prosent av disse svarer at hovedårsaken til dette er at de har brukt mindre penger på reise.

Samtidig oppgir 23 prosent, nesten én av fire, at de har fått dårligere råd siden sommeren i fjor, og 53 prosent har uendret råd.

Dermed er det altså ganske så ulike forutsetninger folk går inn i årets sommerferie med - og dette påvirker hvordan de kan og bør bruke de ekstra feriepengene som kommer inn på kontoen.

Hvem har fått bedre og dårligere råd?

Danske Banks nye forbrukerøkonom, Thea Olsen, har gått dypere inn i tallmaterien på forespørsel fra Dinside, og av de som har fått bedre råd, finner vi...

 • ... de i alderen 30 til 39 år, som er overrepresentert blant de som sier «litt bedre» og «mye bedre» råd, nærmere bestemt 26 prosent mot 21 prosent generelt.
 • ... de yrkesaktive, ikke overraskende, topper lista over de som har fått bedre råd. I tillegg har de som står godt i det økonomisk gjerne 300 000 kroner eller mer i årslønn
 • ... de som faller i kategorien «unge voksne uten barn».
 • ... de fra Trøndelag og Nord-Norge.

- Unge voksne uten barn i alderen 30 til 39 er den gruppa som har fått best råd under pandemien. Hovedårsakene til dette er mindre bruk av penger på reising, byturer og shopping, sier Olsen til Dinside.

De som har fått dårligere råd, derimot, er de...

 • ... i alderen 40 til 49 år.
 • ... som har familie med yngre barn.
 • ... som er selvstendig næringsdrivende.
 • ... med lavere lønn enn 300 000 kroner.

- I den andre enden ser vi at familier med barn har fått dårligere råd. Årsaken til dette er i stor grad permitteringer, eller at begge eller den ene forelderen har mistet jobben, fortsetter Olsen, og legger til:

- Det er bekymringsfullt hvor skeivt denne pandemien har rammet landet. De fattige er blitt fattigere. De rike er blitt rikere.

Mange vil spare årets feriepenger

Ifølge en undersøkelse fra Storebrand planlegger 2,5 millioner nordmenn å feriere i Norge i år.

Samtidig oppgir nesten 1,4 millioner at de vil spare feriepengene de får i år fordelt på:

 • Bufferkonto (jevn mellom kvinner og menn)
 • Sparing i fond (dobbelt så mange menn som kvinner)
 • Kjøpe aksjer (150 000 menn mot bare 40 000 kvinner)
 • Egenkapital til bolig (jevnt mellom kvinner og menn)
 • Spare til festivaler og konserter blir mulig igjen (også jevnt mellom kjønnene)

- Av de som oppgir at de vil spare feriepenger i fond, er hovedtyngden blant de yngste i aldersgruppa 18 til 39 år og enda tydeligere blant dem fra 18 til 29 år, samt blant de som har lavest inntekter under 500 000 kroner, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside.

Dette synes Tvetenstrand er en svært gledelig utvikling.

Prioritér slik

Når det gjelder de som sliter økonomisk i disse dager, har forbrukerøkonomene Olsen og Tvetenstrand klare råd til dem om hvordan de bør prioritere:

 • Først og fremst bør du kvitte deg med lån med høy rente, som forbrukslån og kredittgjeld. Denne gjelda kan fort koste deg dyrt dersom den ikke betales ned, så har du anledning, du prioritere nedbetaling av disse lånene før du bruker pengene på noe annet.
 • Bygg opp bufferkonto - dette er nemlig en spareform som har fått betydning gjennom året som har gått. Om du ikke har vært permittert selv, har du garantert vært vitne til mange rundt deg som har fått en ny økonomisk hverdag med lavere inntekt. Så, har du ikke bufferkonto, bør du prioritere å få på plass denne, slik at du unngår du å måtte ty til kredittkort eller forbrukslån om det skulle skje noe uforutsett.
SIKKERHETSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Vis mer
 • Videre kan det være lurt å komme i gang med fonds- og aksjesparing nå som rentene er lave. Har du ikke begynt å spare langsiktig i fond, er tilgodeskatt og feriepenger en gyllen anledning til å kickstarte sparingen. Vi lever lenger og vi vil få lavere pensjon fra folketrygden, så vi er avhengig av å spare mer selv.
KLAR, FERDIG, SPAR: I fond og aksjer har du utsatt skatt på avkastningen, slik at du hele tiden får avkastning på avkastningen (det som kalles rente-rente-effekten). Ved å sette inn et større beløp når du får tilgodeskatt eller feriepenger, kan du kickstarte sparingen, ifølge forbrukerøkonom Tvetenstrand. Søylediagrammet viser oppspart beløp med og uten startinnskudd med feriepenger på 10 000 kroner.
KLAR, FERDIG, SPAR: I fond og aksjer har du utsatt skatt på avkastningen, slik at du hele tiden får avkastning på avkastningen (det som kalles rente-rente-effekten). Ved å sette inn et større beløp når du får tilgodeskatt eller feriepenger, kan du kickstarte sparingen, ifølge forbrukerøkonom Tvetenstrand. Søylediagrammet viser oppspart beløp med og uten startinnskudd med feriepenger på 10 000 kroner. Vis mer
 • Sist, men ikke minst, bør du unne deg noe i ferien. Bruk derfor noen av pengene du har til overs på noe du ønsker deg - dette er fortjent etter over ett år med pandemi og restriksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer