Feriepenger

Nesten én av fire har dårligere råd i sommer

Forbrukerøkonomene gir deg noen økonomi-tips til sommeren, enten du sitter bedre eller dårligere i det økonomisk sammenlignet med fjoråret.

FERIEPENGENE ER HER: Hvilke planer du har for sommeren og hvordan ståa er rent økonomisk for deg, avgjør hvordan du bør bruke årets feriepenger. I saken under kan du lese mer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager får mange av oss ekstra mye penger inn på konto, ettersom feriepengene legges til den vanlige lønninga.

En undersøkelse YouGov har gjennomført for Danske Bank viser at rundt én million nordmenn har fått bedre råd under coronapandemien, og 60 prosent av disse svarer at hovedårsaken til dette er at de har brukt mindre penger på reise.

Samtidig oppgir 23 prosent, nesten én av fire, at de har fått dårligere råd siden sommeren i fjor, og 53 prosent har uendret råd.

Dermed er det altså ganske så ulike forutsetninger folk går inn i årets sommerferie med - og dette påvirker hvordan de kan og bør bruke de ekstra feriepengene som kommer inn på kontoen.

Hvem har fått bedre og dårligere råd?

Danske Banks nye forbrukerøkonom, Thea Olsen, har gått dypere inn i tallmaterien på forespørsel fra Dinside, og av de som har fått bedre råd, finner vi...

  • ... de i alderen 30 til 39 år, som er overrepresentert blant de som sier «litt bedre» og «mye bedre» råd, nærmere bestemt 26 prosent mot 21 prosent generelt.
  • ... de yrkesaktive, ikke overraskende, topper lista over de som har fått bedre råd. I tillegg har de som står godt i det økonomisk gjerne 300 000 kroner eller mer i årslønn
  • ... de som faller i kategorien «unge voksne uten barn».
  • ... de fra Trøndelag og Nord-Norge.

- Unge voksne uten barn i alderen 30 til 39 er den gruppa som har fått best råd under pandemien. Hovedårsakene til dette er mindre bruk av penger på reising, byturer og shopping, sier Olsen til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.