"Det ser ut til at internettkriminaliteten og nettbanktrojanere som vi har vært spart for en del år, har kommet til Norge".
Dette skriver NorCERT i sin siste kvartalsrapport. NorCERT står for Norwegian Computer Emergency Response Team, og håndterer alvorlige angrep mot de viktigste delene av Norges IT-systemer. For eksempel nettbanker, hvor de nå ser en kraftig oppsving i antall trusler.
Rapporten kommer bare én måned etter at Kripos gikk ut og advarte mot at også de nå ser en stor økning i svindelforsøk mot norske nettbanker.
Les saken: "Klarer ofte å omgå bankens sikkerhetsoppdateringer på én time eller to"
Spam og virussider
DinSide fortalte i fjor hvordan også norske nettsider nå sprer virus til surfende nordmenn, ofte gjennom å misbruke annonsenettverk. Denne utviklingen fortsatte gjennom hele året, og NorCERT melder om det de omtaler som en "kraftig økning" i antall norske maskiner med virus. Faktisk skal det nå være over fire ganger så mange PC-er med virus i Norge, sammenliknet med andre kvartal 2012. Langt over 80.000 maskiner skal være infisert på skrivende tidspunkt.
Dette sees på som en direkte følge av norske, virusspredende nettsider. Men også søppelpost, ofte kalt spam, har mye av skylden.
Derfor sprer store norske nettsider mer virus enn før, og dette kan du gjøre for å sikre deg
"Det har vært flere omganger med phishing mot norske banker via e-post, hvor brukere har fått installert banktrojanere" skriver NorCERT i rapporten.
Her ser du et knippe eksempler på norske nettbanksvindler fra den siste tiden:
Slik blir det verre
Det er liten grunn til optimisme. Ifølge sikkerhetsekspertene vil det bare blir verre utover 2013, da de datakriminelle blir stadig flinkere til å lure nordmenn.

NorCERT spår at følgende vil føre til enda mer nettbanksvindel i år:
- E-postene som sendes for å spre virusene skreddersys norske forhold, slik at de ser mer proffe ut. For eksempel ved å bruke de norske bankenes logoer.
- Også språket i e-postene vil bli bedre, tror NorCERT, slik at det blir vanskeligere å avsløre dem. Det kan altså bli slutt på tekst som "DNB haster trenger du oppmerksomhet!".
- Selve virusene skreddersys de norske nettbankene, slik at de enklere kan bryte seg inn. Det vil si at mottiltakene fra nettbankene møtes med nye tiltak fra hackerne.
Ingen grunn til panikk
Alt dette er skremmende lesning. Men det er ingen grunn til å avslutte nettbanken sin og putte pengene under madrassen.
"Bankene gjør en veldig god jobb med å håndtere økningen i nettbanktrojanere rettet mot norske brukere" skriver NorCERT.
– Så vi har ikke hatt så mange tilfeller hvor penger faktisk har blitt tappet, sa seksjonssjef Marie Moe i NorCERTs operasjonssenter til DinSide i fjor.
Og skulle du likevel være uheldig å faktisk bli et offer for nettbanksvindel, vil banken din mest sannsynlig dekke tapet. Vel og merke om du følger bankens vilkår. Dette vil typisk si å holde datamaskinen din oppdatert, fortelle banken så fort som mulig hva som har skjedd og generelt ikke være altfor uaktsom.