Nettbrettet er svenskenes julegave

For 23. gang har svenskene kåret «årets julklapp».

ÅRETS HIT? Svenskene har tro på at nettbrettene vil slå an til jul. Her ser du det populære Galaxy Tab fra Samsung. Foto: Per Ervland
ÅRETS HIT? Svenskene har tro på at nettbrettene vil slå an til jul. Her ser du det populære Galaxy Tab fra Samsung. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske handels- og serviceorganisasjonen Handelns Utredningsinstitut (HUI) tror at årets store julegave-hit i Sverige blir nettbrettet.

- At nettbrettet er et tegn i tiden råder det ingen tvil om, sier administrerende direktør Lena Larsson i HUI, i en pressemelding.

Finnes i flere utgaver

Nettbrett finnes i forskjellige utgaver. Det er liten tvil om at det er Apples Ipad som har vært den mest omtalte helt siden det nye vidunderbrettet ble lansert over Atlanteren.

Ipaden er fortsatt ikke lansert i Norge, likevel er det estimert at mer enn 50.000 nordmenn eier Apples nettbrett. Mange nettbutikker importerer produktet fra utlandet, dessuten er det mange som har kjøpt sin utgave på nettstder som Finn.no eller på reise til utlandet.

Samsung Galaxy Tab er kanskje den største konkurrenten til Ipad, og har fått landets anmeldere til å smile. Samsung klarte å ta innersvingen på Apple i nettbrettkrigen, da de allerede har klart å lansere produktet sitt på det norske markedet.

Les mer om konkurrentene til Ipad og Galaxy Tab her

Må utmerke seg på tre punkter

For at et produkt skal bli kåret til årets julegave over grensen, må det oppfylle og utmerke seg på tre punkter.

KONKURRENTER: Apple Ipad til venstre og Samsung Galaxy Tab til høyre. Foto: Øivind Idsø
KONKURRENTER: Apple Ipad til venstre og Samsung Galaxy Tab til høyre. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Først og fremst skal produktet være en nyhet - eller være et produkt som har fått en renessanse i løpet av året.

For det andre skal produktet representere den tiden vi lever i.

Sist, men ikke minst, skal produktet være en kommersiell suksess, eller ligge an til å bli en kommersiell suksess.

Tidligere vinnere av svenskenes utdeling av årets julegave inkluderer blant annet spikermatten (2009), lydboken (2006), flatskjermen (2004), dataspillet (1998), parfyme (1993) og woken (1990).

Første gang årets julegave ble utnevnt i Sverige var i 1988, og da var det barbermaskinen som fikk utmerkelsen.

Årets julegave i Norge

I Norge er det Stiftelsen Elektronikkbransjen som står for den største kåringen av julegaver. I år ble det kritikerroste speilreflekskameraet Canon EOS 550D kåret til årets julegave i Norge.

Canon EOS 550D Foto: Per Ervland
Canon EOS 550D Foto: Per Ervland Vis mer


- Kombinasjonen av profesjonell ytelse og enkelt grensesnitt skal gjøre det lett å ta bilder og film med et høyt kvalitetsnivå, heter det i Elektronikkbransjens omtale av kameraet.

Canon EOS 550D høstet mange godord og fikk terningkast fem i en grundig test utført av DinSide for noen måneder siden, der konklusjonen var at dette er Canons beste folkekamera.

Selv om nettbrettet ikke fikk den gjæveste utmerkelsen av Elektronikkbransjen i Norge, ble Samsung Galaxy Tab kåret til årets dataprodukt. Siden iPad ikke er lansert her til lands ennå, var den heller ikke blant de nominerte til denne prisen.

ÅRETS JULEGAVE 2010: Her er alle vinnerne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer