Forbrukerrådet og Miljødirektoratet advarer:

Nettbutikker utgir seg for å være norske

Forbrukere risikerer både helse og ekstrakostnader når de handler fra nettbutikker som viser seg å ikke være norske.

IKKE NORSKE: Mange nettbutikker fremstår som norske og at varene sendes fra Norge, men det stemmer ikke alltid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
IKKE NORSKE: Mange nettbutikker fremstår som norske og at varene sendes fra Norge, men det stemmer ikke alltid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk tekst, logoer med norske flagg og ordet «norsk»-et-eller-annet i nettadressen, men er nettbutikken egentlig norsk?

Forbrukerrådet forteller i en pressemelding at de ofte snakker med frustrerte forbrukere som får skyhøye tollregninger, produkter som ikke lever opp til forventningene og upraktiske returneringsordninger etter å ha lagt elektronikk, klær eller kjøkkenutstyr i den digitale handlekurven de trodde var fra Norge.

- Det er lett å la seg lure, forteller Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet til DinSide.

- I verste fall kreftfremkallende

Velger du å bestille fra en nettbutikk som ligger utenfor EU/EØS, som for eksempel Kina eller USA, mister du forbrukerrettighetene dine, samtidig som du i praksis får importøransvar, forteller Instefjord.

- Da er det ditt ansvar å sørge for å dokumentere at produktene tilfredsstiller europeiske krav om helse, miljø og sikkerhet.

Det er ikke bare, bare å bestille fra en utenlandsk nettbutikk heller. Dersom du ønsker å returnere varen tilbake risikerer du et skyhøyt portogebyr.

- Produktet kan i praksis komme fra hvor som helst i hele verden. Å sende en jerngryte til for eksempel Kina er en kostbar affære, påpeker Instefjord.

BATTERI: Denne funksjonen forlenger batteriets levetid på Iphone. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ulovlige stoffer

Miljødirektoratets kontroller viser dessuten at de utenomeuropeiske nettbutikkene i større grad selger ulovlige produkter, som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer.

- Vi er bekymret fordi de utenomeuropeiske nettbutikkene ikke forholder seg til de strenge reguleringene og kvalitetssystemene vi har i Norge, forteller seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans til DinSide og fortsetter.

- De ulovlige stoffene vi har funnet i våre produktkontroller er i beste fall allergifremkallende, og i verste fall kreftfremkallende.

- Hva skjer dersom en forbruker bestiller noe som viser seg å være helseskadelig eller ikke tilfredsstiller europeiske krav?

- Dersom du mottar produkter som ikke tilfredsstiller kravene bør du forsøke å sende det i retur. Det innebærer riktignok at nettbutikken i det hele tatt har en returordning, noe som ofte ikke er tilfelle, forklarer Instefjord og fortsetter.

- Om du skal handle helseartikler, leker eller elektronikk som for eksempel røykvarslere eller el-sykkelbatterier er det ekstra viktig at du sjekker hvem du handler hos. Norske tilbydere må forholde seg til europeiske krav om helse, miljø og sikkerhet, samtidig har du norske forbrukerrettigheter å slå i bordet med, dersom produktet ikke holder mål.

Sjekkliste

For å hjelpe forbrukerne har Forbrukerrådet og Miljødirektoratet laget en sjekkliste før Black Friday-handelen som allerede så smått har startet med Black Week.

Listen, som du blir tilgjengelig på Forbrukerrådets nettsider, inneholder ofte besøkte nettbutikker som ser norske ut for forbrukerne, men ikke er det.

- Før du trykker «Gå til kassen» kan du nå dobbeltsjekke med faktaboksen over nettbutikker som opererer fra utlandet. Finner du nettbutikken der, kan du tenke deg om to ganger før du fullfører handelen, råder Instefjord.

Dersom nettbutikken du handler i ikke er i oversikten, kan du selv finne ut av om det er en utenlandsk eller norsk nettbutikk.

- Finner du ingen kontaktinformasjon til selskapet utenom et kontaktskjema bør du være kritisk. Har du hørt om butikken før? Ta også en nøye titt på produktbeskrivelsen, bildeteksten og eventuelle brukeranmeldelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer