Nettfiendtlig bokbransje

Bokbransjen diskriminerer aktører som selger bøker på nett, sier Annika Karlsen i Bokkilden.no.

Publisert
Sist oppdatert

- Fastprisavtalen låser alle nyutgivelser på norske forlag til en fast og kunstig høy utsalgspris de første to årene, sier administrerende direktør Annika Karlsen i Bokkilden.no i en pressemelding.

Vi mener at bøker burde bli billigere. Det stimulerer til leselyst. De eneste som tjener på bokbransjeavtalen, er bokbransjen selv, sier Karlsen, som også sier hun reagerer på at enkelte deler av pressen gir en fremstilling av at en samlet bokbransje står bak dagens bransjeavtale. - Det er absolutt ikke sant. Det er i stor grad de som tjener på avtalen som støtter den, hovedsakelig bokklubbene, de store forlagene og bokhandlerne som eies av disse forlagene, sier Karlsen.

Vil stoppe ny avtale

Den nåværende bokbransjeavtalen utgår i år, og aktører i bokbransjen jobber nå med å forhandle fram en ny avtale som skal presenteres for myndighetene. I rapporten oppfordrer Konkurransetilsynet bokbransjen til å finne nye og mindre konkurransehemmende former for samarbeid, og krever at fastprissystemet blir avviklet:

Hindrer innovasjon

Konkurransetilsynet la også vekt på at bransjeavtalen hindrer utviklingen av nye og mer effektive distribusjonsformer, som kan gjøre bøker bedre tilgjengelig i tynt befolkede strøk, der markedet ikke er stort nok til å drive en lokal bokhandel. Konkurransetilsynet sier at "avtala hindrar framveksten av nye og særleg effektive distribusjonskanalar, til dømes gjennom Internett, som kunne ha betra tilgjenget og gjeve grunnlag for lågare prisar, ikkje berre på utanlandsk litteratur, men òg på norsk." - Som nettbokhandel er vi tilgjengelige for folk over hele landet. Vi har et utvalg som dekker absolutt alt som kommer ut i Norge, noe de fysiske bokhandlerne bare kan drømme om. Å gi bokkjøpere over hele landet god tilgang til et bredt utvalg av bøker burde være i hele bokbransjens interesse, sier Karlsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer