Netthandelfellene

Køfri julehandel frister, men pass på dette.

DEN DEILIGSTE JULEHANDELEN: Men pass på de viktige fristene.
DEN DEILIGSTE JULEHANDELEN: Men pass på de viktige fristene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge HSH vil hver nordmann handle for rundt regnet 10.000 kroner i desember. Det betyr at hver og en av oss bruker cirka 40 prosent mer i butikken i desember enn vi gjør i de øvrige 11 månedene i året. Det er med andre ord duket for kø, svette og kaos. Så mange tyr også til alternativet, nemlig netthandel.

En av fordelene ved å gjøre eksempelvis julegavehandel på nett, er at du ved å benke deg foran PC-en en stille kveldsstund, kan gjøre unna det meste av gaveshoppingen, uten å spille en svettedråpe. Men det har også noen ulemper.

1: Kommer gaven frem i tide?

Nå er det bare litt over en måned til jul. De fleste butikkene vil snart oppgi siste-frist for bestilling for at du skal rekke å få gaver på plass før jul. Merk deg også lagerstatus på varene før du bestiller. Skal du sende dem videre til mottaker, må du også være obs på Postens julefrister.

2: Angrefrist

Angrer du på gavekjøpet? Angrerettloven gir deg 14 dagers angrefrist på alle kjøp gjennom fjernsalg eller utenfor fast utsalgssted, som ved kjøp i nettbutikk.
I tillegg opererer flere av elektronikkjedene med 30 dagers full returrett. Følger ikke angrerettskjema med forsendelsen, utvides angrefristen til tre måneder.

– Hvis du tror at tante Magda eller bestemor likevel ikke kommer til å bli glad for lysestakene du kjøpte til dem på nettbutikken, husk å angre innen 14 dager etter at du har mottatt dem! Hvis du får pakken tett inntil jul, kan du også vente på deres reaksjon på julaften før du bruker angreretten, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Merk at du ikke kan bruke angreretten hvis du har brutt forseglingen på lyd- og bildeopptak, for eksempel CD-er og DVD-er.

Hvem må betale frakten når du angrer på nettkjøpet?

Kan du benytte deg av angreretten når du bestiller på nett, men henter og betaler i butikk?

3: Vil mottaker bytte gaven?

De fleste vil av og til oppleve å få gaver de bare ikke vil ha. Det kan være ting du har fra før, ting du har fått flere av eller ting som av ulike årsaker rett og slett ikke passer. Bytterett er en innarbeidet sedvane som praktiseres ulikt, og det kan være store forskjeller fra butikk til butikk, og mellom ulike bransjer. Mange større kjeder har etablert egne regler med 8, 10 eller 14 dagers bytterett hele året. De fleste strekker seg imidlertid lengre ved bytte av julegaver fordi kjøpet ofte kan være foretatt lengre tid i forveien. Generelt bør du oppsøke forretningen så raskt som mulig over jul hvis du ønsker å bytte en gave, melder Forbrukerrådet.

Men hva da om du får gaver noen har kjøpt på nett?
Noen butikker har egne bytteordninger i juleperioden. Som regel kreves det at du som kjøper da gjør en jobb selv. Her er ett par eksempler fra norske nettbutikker:

Bokklubben tilbyr byttelapper du kan fylle ut og legge ved gaven, med byttefrist innen 31. januar. Byttelappene finner du på nettsidene.

Også hos MPX bekrefter kundeservice at de har egne angrefrister ved julegaver. Men selv om nettbutikken allerede reklamerer med julegavekupp, så innføres ikke den spesielle fristen automatisk før 1. desember. Kjøper du nå, bør du melde fra om at det er julegave og at du ønsker lengre angrefrist. MPX opererer med frist for bytte innen 15. januar.

Kjøper du fra utenlandske nettbutikker, bør du lese vilkårene nøye før du handler, for å se hvilke frister de opererer med.

Er du usikker på om du treffer mottaker av gaven på hjemmebane, kan det lønne seg å heller benytte gavekort. Med den ulempen at du risikerer at hele gavens verdi går rett i butikkens lomme. Økonomiprofessor ved Norges Handelshøgskole, Ola Grytten, har tidligere anslått at verdier for svimlende 2,5 milliarder kroner forsvinner hvert år fordi vi ikke bruker gavekortene våre.

Disse butikkene tilbyr åpent kjøp

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer