Netthandlet julegaver? Sjekk dette

Gir eller får du julegaver som er handlet på nett? Da er det mye å kontrollere før de tas i bruk.

FÅTT ELLER HANDLET JULEGAVER FRA NETT? Da er det mange ting du bør sjekke, før du pakker det inn eller tar det i bruk - i alle fall om produktet er kjøpt fra nettbutikk utenfor EØS. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FÅTT ELLER HANDLET JULEGAVER FRA NETT? Da er det mange ting du bør sjekke, før du pakker det inn eller tar det i bruk - i alle fall om produktet er kjøpt fra nettbutikk utenfor EØS. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Inntil videre, i påvente av hva som skjer når de de nye momsreglene for netthandel fra utlandet iverksettes ved nyttår, er netthandel populært. Ifølge tall fra Klarna, økte omsetningen i nettbutikkene med 19 prosent under årets Black Friday, sammenliknet med Black Friday i fjor.

Er du en av dem som har handlet årets julegaver på nett eller får en julegave som er handlet fra en utenlandsk nettbutikk, er det flere ting du bør sjekke før du pakker det inn - eller tar det i bruk.

- Ikke samme sikkerhet utenfor EØS

Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sier til Dinside at det er mange ting å være oppmerksom på når det kommer til produktenes sikkerhet, om du handler i utenlandske nettbutikker.

- Handler du på nettbutikker bør du være ekstra oppmerksom på hva du kjøper og hvor du kjøper. Kjøper du produkter utenfor EØS er det ikke gitt at produktene har samme sikkerhet som om du handler innenfor EØS. Den du handler av har da ikke noe ansvar ovefor norske myndigheter. Importerer du produkter fra land utenfor EØS, blir du selv ansvarlig for sikkerheten ved produktene, sier Olsen-Haines til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer