Nettleien opp med 60 prosent

Selv om strømprisene er en brøkdel av hva de var for to år siden, hjelper det lite på strømutgiftene. Nettleien har nemlig økt med 60 prosent i samme periode.

Publisert
Sist oppdatert

Etter vår oppmuntrende artikkel "Gled deg til strømregningen", hvor vi skrev at fulle vannmagasiner og snøkledde fjell ville holde strømprisene lave i tiden som kommer, har vi fått en del irritable e-poster. Leserne våre har nemlig en klar fornemmelse av at nettleien har økt så mye at de samlede utgiftene til strøm stiger.

Og ganske riktig- det kan se ut som om de økte utgiftene til nettleie langt på vei spiser opp innsparingene som følge av lavere strømpriser. En del av forklaringen er at forbruksavgiften på strøm ble overført til nettleien fra strømregningen fra 1. januar 2004. Dermed ble strømmen omtrent 12 øre billigere per Kwh, og nettleien tilsvarende dyrere. Men selv uten denne overføringen, har altså nettleien økt med omtrent 4 øre per kilowatt-time, og omtrent 15 prosent de siste årene.

Du er låst

Som mange kjenner til, er det ikke fri konkurranse i nett-delen av strømleveransene. En vanlig forbruker kan ikke velge nettleverandør, men må leve med den som høyere makter har tildelt husholdningene i området. Som følge av dette, har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fått i oppgave å føre tilsyn med prisnivået fra nettleverandørene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.