Nettleien skal gå ned - går opp likevel

En statlig forskrift sier at nettleien skal synke med 1,5 prosent i året. Likevel stiger den. Hvorfor?

Publisert

Det har blitt konkurranse i strømmarkedet, og vi kan velge mellom rundt 60 leverandører som selger utenfor sitt tradisjonelle område. Her er det frisk konkurranse og mange gode tilbud (se Strømkalkulatoren).

Men når regningene dumper ned i postkassen, er det ikke så mye som er spart. Mer enn halvparten av energiregningen for de fleste husholdninger utgjøres av frakten av strømmen hjem til deg: Nettleien er det ingen konkurranse om.

Underlagt monopolkontroll

Ingenting ville vært hyggeligere enn å drive et fordelingsnett for strøm om det ikke var noen som passet på at man ikke flådde kundene fullstendig. Monopolorganet heter Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Direktoratet har utarbeidet en inntektsnorm for hvert eneste nettselskap i hele Norge. Denne er basert på kostnadene for årene 1994 og 1995. Det heter i forskriften som regulerer nettleien at alle nettselskaper får skåret ned inntektene sine med 1,5 prosent hvert år. I tillegg er det utarbeidet individuelle mål for det enkelte nettselskap, slik at noen må skjære ned prisene mer enn halvannen prosent i året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer