Nettmedisin er risikosport

Å kjøpe medisiner på nettet kan være livsfarlig.

Ikke stol på at pillene du kjøper på nett er helt trygge.  Foto: Colourbox.com
Ikke stol på at pillene du kjøper på nett er helt trygge. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For første gang er det kartlagt hvor mange som kjøper legemidler og naturpreparater via internett. Legemiddelverkets undersøkelse viser at så mye som 40 prosent av alle nordmenn som er aktive på nett skaffer medikamenter på denne måten.

Undersøkelsen viser at det er særlig slankemidler, potensmidler og kosttilskudd som handles. Menn kjøper kosttilskudd, potenspiller og kroppsbyggerprodukter, mens kvinner kjøper slankemidler og naturmidler.

Kan gi dødelige utfall

- Pasienter med hjertekrampe er spesielt utsatt for fare ved å kjøpe potensmidler på nett. Kombinasjonen av de vanlige medisinene de bruker og potensmidler som kan inneholde farlige stoffer kan føre til kraftig blodtrykksfall, bevisstløshet og i verste fall død, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege og hjertespesialist i Legemiddelverket.

Legemiddelverket har lenge vært kjent med at slike produkter omsettes via nettet, og har med jevne mellomrom gått ut for å advare mot konkrete produkter.

- Jeg har lest rapporter som viser at folk har dødd av slike piller i utlandet, men ennå har det ikke kommet noen rapporter på det i Norge. Men denne undersøkelsen bekrefter påstanden om at netthandelen er økende og at mange forbrukere ikke er klar over hvilken risiko de tar, understreker han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.