Nettmedisin er risikosport

Å kjøpe medisiner på nettet kan være livsfarlig.

Ikke stol på at pillene du kjøper på nett er helt trygge. Foto: Colourbox.com
Ikke stol på at pillene du kjøper på nett er helt trygge. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For første gang er det kartlagt hvor mange som kjøper legemidler og naturpreparater via internett. Legemiddelverkets undersøkelse viser at så mye som 40 prosent av alle nordmenn som er aktive på nett skaffer medikamenter på denne måten.

Undersøkelsen viser at det er særlig slankemidler, potensmidler og kosttilskudd som handles. Menn kjøper kosttilskudd, potenspiller og kroppsbyggerprodukter, mens kvinner kjøper slankemidler og naturmidler.

Kan gi dødelige utfall

- Pasienter med hjertekrampe er spesielt utsatt for fare ved å kjøpe potensmidler på nett. Kombinasjonen av de vanlige medisinene de bruker og potensmidler som kan inneholde farlige stoffer kan føre til kraftig blodtrykksfall, bevisstløshet og i verste fall død, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege og hjertespesialist i Legemiddelverket.

Legemiddelverket har lenge vært kjent med at slike produkter omsettes via nettet, og har med jevne mellomrom gått ut for å advare mot konkrete produkter.

Er nettstedet useriøst? Gode tips

 • Nettstedet inneholder ingen kontaktinformasjon som telefon, adresse, kontaktperson eller ansvarlig, kun e-postadresse.
 • De selger et bredt utvalg av legemidler til svært lave priser.
 • De selger ofte legemidler av typen sterkt smertestillende, sterk sovemedisin, midler mot ereksjonssvikt, slankemidler, antibiotika, midler mot fugleinfluensa, hormonpreparater og dopingmidler. Disse legemidlene kan ikke selges uten resept fra lege i de aller fleste land.
 • - Jeg har lest rapporter som viser at folk har dødd av slike piller i utlandet, men ennå har det ikke kommet noen rapporter på det i Norge. Men denne undersøkelsen bekrefter påstanden om at netthandelen er økende og at mange forbrukere ikke er klar over hvilken risiko de tar, understreker han.

  Kan være falske

  Nesten 20 prosent som brukte det de kjøpte over internett svarte at produktet ikke virket som forventet. Ved spørsmål på hva som ikke var som forventet svarer 79 prosent at produktet ikke hadde noen virkning. Åtte prosent melder om uvelhet eller kraftig virkning.

  - Vi advarer generelt mot å kjøpe via internett, fordi du kan ikke være sikker på hva du får, sier Gro Ramsten Wesenberg. Forbrukere risikerer å få i seg både falske medisiner og naturmidler som er ulovlig tilsatt legemidler.

  Statens legemiddelverk advarer folk mot å kjøpe medisiner på nettet. Foto: Colourbox.com
  Statens legemiddelverk advarer folk mot å kjøpe medisiner på nettet. Foto: Colourbox.com Vis mer


  Tall fra European Alliance for Acess to Safe Medicines viser at 62 prosent av medisiner som selges på internett er falske. Det vil si at de kanskje ikke inneholder noe virksomt stoff i det hele tatt eller at de inneholder noe helt annet enn det de utgir seg for, selv om de blir solgt under kjente produktnavn. Legemiddelverket har også kjennskap til at naturmidler er ulovlig tilsatt legemidler uten at dette er opplyst på pakningen.

  Skadelige bivirkninger

  - Slike produkter kan i beste fall vise seg å være virkningsløse, og i verste fall føre til uventede og farlige bivirkninger eller gjøre skade ved at forbruker ikke får virksom behandling for sin sykdom, sier Gro Ramsten Wesenberg i Legemiddelverket.

  Medisiner som selges lovlig i Norge omfattes av en forsikringsordning som sikrer pasienten hvis det oppstår skader som følge av bruken. Forbrukere som bestiller medisiner over nettet gjør det på eget ansvar.

  - Uheldige brukere som får skader på grunn av en medisin de har kjøpt over nettet vil sannsynligvis også stå uten rettigheter i forhold til erstatning. Halvparten av de spurte i undersøkelsen er ikke klar over dette, sier Gro Ramsten Wesenberg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer