Nettmedisin ren risikosport

Å kjøpe medisiner på nettet for å behandle kjønnssykdommer er ren risikosport. - Vi advarer på det sterkeste, sier Legemiddelverket.

Det er mange farer ved å kjøpe disse medisinene på nettet. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Det er mange farer ved å kjøpe disse medisinene på nettet. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å drive egen diagnostisering og ikke minst behandling av kjønnssykdommer kan være livsfarlig.


En fersk undersøkelse fra England viser at legemidler mot kjønnssykdommer som selges på nettet inneholder store mangler. Svært få av medisinene har lovpålagt informasjon om bruk, virkemidler og bivirkninger.

Forskerne tror at salget har økt fordi mange er for flaue til å fortelle legen sin at de er smittet av kjønnssykdom.

- Trenden sprer seg over alt, også til Norge. Det er mange farer ved å kjøpe disse medisinene på nettet. Ofte har midlene dårlig kvalitet og de kan være falske eller uvirksomme, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Hva kan du om kjønnsykdommer. Ta testen her!

- Jeg mener folk bør ha tillit til helsevesenets konfidensialitet uansett sykdom, og at det ikke er grunn til å stigmatisere kjønnssykdom, sier han.

Katastrofale følger
Madsen understreker at det er forbudt å selge reseptmedisiner på nettet i Norge, og i mange andre land, dersom den ikke er foreskrevet av en lege. Likevel er det er vanskelig å hindre at den enkelte besøker nettsteder som tilbyr dette.

- Å drive egen diagnostisering og ikke minst behandling av kjønnssykdommer kan være livsfarlig. Man kan få alvorlige komplikasjoner av feilbehandlet gonoré eller klamydia, sier Madsen.

Kjønnssykdommen klamydia øker ikke bare sjansen for å bli steril. Den kan også gi for tidlig fødsel.

Ikke flaut
Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning mener at klamydia ikke er noe norske ungdommer er flaue for.

- Mitt inntrykk er at de regner nesten med å få klamydia, men gonoré kan virke mer stigmatiserende fordi den er mer sjelden, sier hun til DinSide Helse.

Hun tror ikke kjøp av legemidler på nettet er så utbredt her til lands.

Klamydia, gonoré og andre seksuelt overførbare sykdommer behandles med antibiotika, og det er viktig at behandlingen følges opp av lege.

- Effektiv behandling med antibiotika skjer med riktig dosering over en viss tidsperiode. Kun på denne måten kan en hindre tilbakefall eller alvorlige komplikasjoner, sier Madsen.

Har du fått en kjønnssykdom? Om du ikke følger smittesporet, kan du raskt bli smittet på ny.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer