Nettsted du bør bokmerke

Er du blant de mange som ennå ikke har oppdaget Norge.no? Da er det på tide.

Nettsted du bør bokmerke
Publisert
Sist oppdatert

Det å finne frem blant kommuner, direktorater, tilsyn, departementer, "vesener" og andre offentlige etater var inntil nylig en tidkrevende og frustrerende oppgave. Det finnes nemlig et vell av offentlige institusjoner som til sammen håndterer tusenvis av politiske og administrative oppgaver.

Se også: Dette er tyvenes skrekkside!

På denne bakgrunn kan nettstedet Norge.no faktisk beskrives som et revolusjonerende nettsted. Takket være dette nettstedet har det nå blitt meget enkelt å orientere seg i det som tidligere fremsto som en offentlige jungel. Vi har kikket nærmere på nettstedet og kan trygt anbefale følgende fire tjenester:

1. Ditt nærområde

Fyll inn navnet på kommunen du bor i - og opp popper alle offentlige etater i ditt nærområde. På den oversiktlige listen som dukker opp, finner du alt fra biblioteker og forliksråd til politistasjoner og domstoler.

Klikker du på disse lenkene, kommer du videre til ryddige presentasjoner med alt du trenger av kontaktinformasjon, inkludert nett- og epostadresser. På interaktive kart får du vite hvor de ulike etatene holder hus.

"Ditt nærområde" finner du her.

2. Finn myndighet

Denne tjenesten gir deg valget mellom fritekstsøk, opplisting av alle etater i alfabetisk rekkefølge, opplisting etter type og navigering i et oversiktlig menysystem. Vi likte best menysystemet, som forøvrig er lærerikt fordi det tydeliggjør hvilke typer etater som hører inn under henholdsvis lovgivende-, dømmende- og utøvende statsmakt, kommune og fylke.

Når du klikker på en av lenkene, for eksempel "Direktorat og tilsyn", får du opp en liste over samtlige etater med tilhørende redaksjonell bedømming. Bedømmingen oppgis i form av stjerner, der seks stjerner angir at nettstedet av Norge.no er bedømt å være meget brukervennlig og nyttig. Ved å klikke på for eksempel "Justervesenet" får du opp kontaktinformasjon og fysisk plassering på kart.

"Finn myndighet"-tjenesten inneholder også kontaktinformasjon for samtlige norske ambassader i utlandet og alle utenlandske ambassader i Norge (og ambassader som håndterer Norge, men som befinner seg i andre land).

"Finn myndighet" finner du her.

3. Tema A-Å

A-Å-tjenesten er først og fremst nyttig for deg som trenger svar på konkrete spørsmål, meg egner seg også meget godt som voksenopplæring. Ved å trykke deg inn i tjenesten dukker det opp en rekke tema-lenker i alfabetisk rekkefølge. Blant de flere hundre temaene finner vi alt fra barnehager, bompenger, båt, ekteskap, feriepenger og førerkort til gravid, kino, kontantstøtte, kraftpris, piggdekk og vann og avløp.

Ved å klikke på et av temaene, for eksempel "Arv", dukker det opp en samleside knyttet til dette temaet. Øverst på siden som dukker opp, finner du en menylenke som viser deg hvor du befinner deg ("Forside/Tema A-Å/Familie/") samt "Se også"-lenker, i dette tilfelle "Arveavgift, Dødsbo, Proklama, Skifte, Slektsforskning, Testament".

Deretter finner du en beskrivelse av temaet, etterfulgt av "Ofte stilte spørsmål", deriblant: "Hvor kan jeg finne satsene for arveavgift?". Klikker du på spørsmålet, får du vanligvis - i henhold til våre erfaringer - konkrete og nyttige svar.

Under spørsmålene følger vanligvis en samling med "Norge.no anbefaler"-lenker, som peker til mer informasjon om det aktuelle temaet.

Enkelte temaer har også en "Visste du at"-firkant som inneholder interessant og aktuell informasjon knyttet til temaet, for eksempel følgende: "Fra 1. juli 2009 får samboere med felles barn en avgrenset rett til uskifte og (...) arv".

Så følger en lenksamling med "Aktuelle etater og virksomheter", etterfulgt av "Lover og regler", som i dette tilfellet peker til Arveavgiftloven og Arveloven.

"Tema A-Å" finner du her.

4. Nettprat

Denne tjenesten fungerer ypperlig som erstatning for telefonnummeret 800 30 300. Vi testet den interaktive livetjenesten og fikk umiddelbart svar fra en hyggelig, rask og flink kundekonsulent som kvikt besvarte en rekke spørsmål omkring offentlige etater og tjenester. Nettprat er åpen alle hverdager fra klokken 8 til 16.

Nettprat finner du her.

Følg med, vi vil i ukene fremover kikke nærmere på flere nyttige, offentlige nettjenester.

Takk til: Ingvild Østraat, seniorrådgiver Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi)

Denne artikkelen har også tidligere vært publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer