Network Norway lagrer nettlogger

Alt mobilkundene gjør på nettet lagres. Det kan være ulovlig.

KRITISK: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet liker dårlig at Network Norway lagrer nettloggen til kundene sine uten å si fra.  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Datatilsynet
KRITISK: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet liker dårlig at Network Norway lagrer nettloggen til kundene sine uten å si fra. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Datatilsynet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At mobiloperatøren din vet hvem du ringer til er godt kjent. Mange får spesifiserte regninger hvor man selv kan se denne loggføringen.

Men visste du at enkelte operatører også lagrer hva slags nettsider du besøker?

Network Norway lagrer hele netthistorikken til sine kunder, noe som åpner for detaljert gjennomgang av deres aktivitet på internett. Nettadresser avslører som kjent ikke bare hva slags nettaviser du leser, men også blant annet hva du søker på i Google og til en viss grad hva du driver med på Facebook.

OPPDATERING: Det har senere vist seg at Network Norway ikke lagrer URL-er, men IP-adresser. Dette er ikke like detaljert, men fortsatt langt mer enn Datatilsynet ønsker.

OPPDATERING: Datatilsynet frykter at alle lagrer historikk som Network Norway

Problematisk porno

– Det er mulig å hente ut informasjon om hvor kundene våre har surfet fra driftovervåkningsverktøyene våre, bekrefter teknisk direktør Geir Løvnes i Network Norway overfor DinSide.

Datatrafikken overvåkes med det Løvnes kaller "prober" på linjene deres, som hovedsaklig skal brukes til å analysere kvalitet, ikke innhold. Det er altså ikke snakk om Carrier IQ eller annen programvare på kundenes telefoner, så surfing med trådløst nettverk lagres ikke. Network Norway har kun bedriftskunder, men svært mange nordmenn har i dag mobilen gjennom jobb og Network Norway, og får dermed surfingen sin loggført. Selskapet har ifølge dem selv over 500.000 norske kunder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer