NextGenTel avslørte IP-adressers eiere

Taushetsbelagt informasjon lå åpent for alle. Det kan være straffbart.

AVSLØRENDE: Ved å bare skrive inn en IP-adresse i nettleseren kan denne nettsiden dukke opp. Her avsløres telefonnummeret til Nextgentel-kunder som bruker IP-telefoni, og dermed også brukeren av IP-adressen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AVSLØRENDE: Ved å bare skrive inn en IP-adresse i nettleseren kan denne nettsiden dukke opp. Her avsløres telefonnummeret til Nextgentel-kunder som bruker IP-telefoni, og dermed også brukeren av IP-adressen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du surfer på nettet får du utdelt en IP-adresse. Den er åpen, kan logges av nettsteder du bruker og ser for eksempel slik ut: 78.41.136.12.

Men hvem som skjuler seg bak IP-adressen skal være strengt hemmelig. Internett-tilbyderne i Norge har derfor lovfestet tauhetsplikt mot å oppgi hvem som bruker hvilke IP-adresser, og selv overfor politiet kan dette være taushetsbelagt.

DinSide kan nå avsløre at nettleverandøren NextGenTel likevel har gitt ut denne informasjonen helt åpent, til alle, uten at hverken selskapet eller kundene visste om det.

Les også: Nakenbilder av norske kvinner spres på nettet – harddiskene lå åpne

Fra IP-adresse til telefonnummer

Potensielt flere hundre NextGenTel-kunder kan i skrivende stund enkelt avsløres gjennom tre steg:

  1. Du skriver inn kundens IP-adresse i nettleseren.
  2. Et nettside dukker opp med telefonnummeret til kunden.
  3. Ved å søke opp telefonnummeret får du opp navn og adresse, altså den fulle identiteten til IP-adressens eier.
Nettsiden er et administrasjonsverktøy for ruteren Tilgin Vood Residential Gateway, som enkelte IP-telefonikunder bruker til både vanlig nettilgang og IP-telefoni. Uten å kreve passord viser nettsiden ruterens status, som inkluderer telefonnummeret, og dermed avslører eieren av IP-adressen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer