Permitteringer

NHO frykter høyeste ledighet siden annen verdenskrig

Permitteringene den siste uka er alene nok til å presse den registrerte arbeidsledigheten i Norge opp 1,6 prosentpoeng, advarer NHO.

PÅGANG: Nav opplever stor pågang som følge av permitteringer. NHO frykter rekordmange kan bli uten jobb i tiden fremover. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
PÅGANG: Nav opplever stor pågang som følge av permitteringer. NHO frykter rekordmange kan bli uten jobb i tiden fremover. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Nav meldte tirsdag at det på fem dager er kommet inn 45.000 søknader om dagpenger ved permittering.

Det alene er nok til å presse den registrerte arbeidsledigheten i Norge opp fra 2,3 prosent i februar til 3,9 prosent nå, påpeker NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

– Og det er bare begynnelsen. Dette er førstelinjen. Det er flyselskapene, hotellene og noen av produksjonsbedriftene. Det er før vi har sett annen runde med virkninger, sier Dørum til NTB.

Han frykter at vi om ikke lenge kan øyne «den høyeste ledigheten etter krigen» i Norge.

– Vi vet ikke hvor mange som vil permittere. Men det vi kan være ganske sikre på, er at det i store deler av norsk næringsliv blir stillstand framover, sier Dørum.

– I den perioden, hvor vi er i dvale og ting går på sparebluss mange steder, vil det være ekstremt viktig at vi holder produksjonsstrukturen intakt og bedriftene flytende, advarer han.

Forrige ledighetstopp ble nådd sommeren 1993. Den gang steg registrert arbeidsledighet i Norge til over 6 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.