NHO og Forbrukerrådet advarer mot netthandling fra utlandet

Samtidig som det ofte er både billig og effektivt, kan netthandel være en jungel det er vanskelig å orientere seg i. Særlig gjelder det utenlandske nettsteder.

ADVARER: NHO og Forbrukerrådet fraråder nettshopping fra utenlandske butikker. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB
ADVARER: NHO og Forbrukerrådet fraråder nettshopping fra utenlandske butikker. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Rundt 12 prosent av nordmenns samlede varekjøp stammer fra nettbutikker, og vi handler stadig mer på nett. Under pandemien hadde netthandel en eksplosiv vekst, men også etterpå øker bruken av netthandel, også når vi kjøper julegaver.

Rundt 30 prosent av alle norske nettkjøp går til utenlandske aktører. Dette får både NHO og Forbrukerrådet til å rette en advarende pekefinger.

– Vi ønsker global handel velkommen her i Norge. Samtidig kan det være lurt å tenke over visse aspekter før du trykker på kjøpsknappen hos nettbutikker som holder til utenfor EU og EØS-området, sier Linda Vist, bransjedirektør for Handel i NHO Service og Handel, i en pressemelding.

Forbudte kjemikalier og høye tollregninger

Nylig viste for eksempel en test fra Forbrukerrådet at bakeformer i silikon handlet fra utenlandske nettsteder setter igjen farlige kjemikalier ved bruk.

Årsaken er at Europa har et strengere regelverk for kjemikalier i produkter enn mange andre land.

– Styr derfor unna nettbutikker utenfor Europa, særlig når du kjøper produkter som kommer i nærkontakt med mat og kropp, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer