Tannlegen som offentlig helsetilbud

Ni av ti vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet

Tannhelse bør bli en del av helsetilbudet på lik linje med andre helsetjenester, svarer 89 prosent i en meningsmåling.

TANNLEGE: Barn får gratis tannbehandling i Norge, mens enkelte grupper av voksne kan få støtte til å dekke en del av kostnadene. Resten av befolkningen må ta regningen selv. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
TANNLEGE: Barn får gratis tannbehandling i Norge, mens enkelte grupper av voksne kan få støtte til å dekke en del av kostnadene. Resten av befolkningen må ta regningen selv. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Støtte til denne påstanden er jevnt fordelt på tvers av politiske preferanser, ifølge undersøkelsen, som er utført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen. 94,4 prosent av velgerne til Rødt og Arbeiderpartiet mener tannhelse bør bli en del av det offentlige helsetilbudet, mens 83 prosent av Høyre-velgerne mener det samme.

Halvparten av de spurte er i ganske stor grad eller svært stor grad villig til å betale mer skatt for at tannhelse helt eller delvis skal dekkes av det offentlige. 24 prosent er ikke villig til å betale mer skatt for å få til dette.

Barn får gratis tannbehandling av den offentlige tannhelsetjenesten, mens 19-20-åringer kan få redusert pris. Voksne med visse sykdommer, skader eller tilstander, samt enkelte andre grupper, kan få støtte til å dekke deler av kostnadene med tannbehandling. En oversikt over disse finnes på nettsida helsenorge.no.

En av tre har ikke råd

Den samme undersøkelsen viser også at en av tre nordmenn enten utsetter eller unnlater å gå til tannlegen av økonomiske årsaker, ifølge en ny undersøkelse.

Blant dem som oppgir en årsinntekt under 300.000, svarer nesten halvparten at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlegen av økonomiske årsaker.

Her kan du sjekke tannlegeprisene

Siden 2013 har du kunnet sjekke hva tannlegetimen vil koste deg hos ulike tannleger, via siden hvakostertanlegen.no

Tjenesten er levert av Forbrukerrådet, og utviklet i samarbeid med Den norske tannlegeforening, Norsk Tannpleierforening og Helsedirektoratet.

Der kan du sjekke prisene på typiske tjenester hos tannlegen, som for eksempel fyllinger, standard undersøkelse med røntgen, trekking av tenner og annet.

Ved å sjekke prisene der før du bestiller time, kan du forberede deg på hva tannlegesjekken vil koste - og du kan velge de som er billigst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer