Nikkel i øyekosmetikk

Øyesminke skal ikke være tilsatt nikkel, men en stor andel av testede produkter måles likevel med innhold av nikkel.

Nikkel finnes i øyesminke selv om det ikke står på innholdsdeklarasjonen. Men det er lite sannsynlig at det gir allergisk reaksjon. Foto: colourbox.com
Nikkel finnes i øyesminke selv om det ikke står på innholdsdeklarasjonen. Men det er lite sannsynlig at det gir allergisk reaksjon. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det danske informasjonssenteret for miljø og sundhed (IMS) har i høst testet 30 øyeskygger og eyelinere for innhold av nikkel.

I testen fant de nikkel i konsentrasjoner opp til 12 ganger en foreslått grenseverdi på 5 ppm (parts per million), og de fleste testede produktene hadde nikkelinnhold. Men testen viste også at stoffet ikke oppløses av svette. Dermed skal det ikke gi allergiproblemer.

Maskara, sjampo, kremer, aftershave ... Se opp for farlig kosmetikk

Mange forbrukere melder om allergiske reaksjoner som ligner nikkelallergi ved bruk av øyesminke. Testresultatene fra Danmark finner nikkel, men ikke i mengder som er forventet å kunne gi allergiske utslag. Dermed konkluderer den danske testen med at det enten er andre stoffer i kosmetikken som utløser allergien, eller at man likevel reagerer allergisk på ikke-svetteløselig nikkel.

Nikkel skal ikke tilsettes sminke, men kan forekomme som urenheter i fargepigmentene som benyttes.

Her finner du hele testen, med svarene fra flere av leverandørene. De fleste påpeker at nikkel som ikke løses av svette, heller ikke skal gi allergiske reaksjoner. En produsent har gjort egne tester, og mener nikkelinnholdet i egne produkter er lavere enn de oppgitt i testen fra IMS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.