Nikotin kan hjelpe hukommelsen

Men du bør ikke begynne å røyke av den grunn…

Selv om nikotin har gode kvaliteter, blir helserisikoene større ved røyking, advarer eksperter. Foto: Colourbox
Selv om nikotin har gode kvaliteter, blir helserisikoene større ved røyking, advarer eksperter. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nikotin økte rottenes evne til å utføre en oppgave nøyaktig, også når de ble distrahert.


Nikotin kan gi oss bedre hukommelse og konsentrasjon, og forsinke demens og Alzheimers, hevder britiske forskere.

Effekten er liten, men resultatet kan bli at pasienter med demens får leve selvstendig opptil seks måneder lengre, skriver bbc.co.uk.

Eksperter jobber nå med å utvikle medikamenter som har de samme aktive ingrediensene som tobakk, men uten å forårsake hjerte- og karsykdommer, kreft, slag eller avhengighet.

Les også: Det sunne nikotinet

Forskere håper at de nye medikamentene, som vil være tilgjengelige om cirka fem år, vil ha færre bivirkninger enn dagens medisiner mot demens.

Testet på rotter

Et forskerteam på King’s College i London har demonstrert nikotinets positive effekt på rotter. De påviste at nikotin økte rottenes evne til å utføre en oppgave nøyaktig, også når de ble distrahert.

Forskere håper de kan utvikle medikamenter med nikotin som kan hjelpe pasienter med Alzheimers. Foto: Colourbox
Forskere håper de kan utvikle medikamenter med nikotin som kan hjelpe pasienter med Alzheimers. Foto: Colourbox Vis mer


Når rottene hadde full konsentrasjon, klarte 80 prosent av dem oppgavene de fikk. Etter at de hadde fått nikotin, ble de fem prosent mer effektive. Når rottene ble distrahert med høye lyder, klarte bare 50 prosent av dem oppgavene, mens 80 prosent klarte oppgavene med støy og nikotin.

- Nikotin, som mange andre stoffer, har mange virkninger, noen som er skadelige, og noen nyttige, sier professor Ian Stolerman som ledet undersøkelsen, til bbc.co.uk.

Les også: Mer nikotin i røyken

Men de positive effektene nikotin har, er svært små og er bare nyttig for svært lite mennesker, advarer han.

Ingen grunn til å røyke

- Selv om nikotin har terapeutiske kvaliteter … når det blir absorbert gjennom røyking, blir helserisikoene større enn helsefordelene, advarer professor Clive Ballard fra Alzheimers Society, til bbc.co.uk.

Han sier at flere undersøkelser må tas for å finne en trygg og effektiv måte å behandle demens på med nikotin, men uten risikoene.

Les ogaå: - Ikke stump røyken på nyttårsaften

Motstridende bevis

I Norsk Offentlig Utredning (NOU), Tobakkindustriens erstatningsansvar fra 2000, står det imidlertid følgende:

”Det er gjort en rekke undersøkelser for å kaste lys over hvordan røyking påvirker utviklingen av Alzheimers sykdom. Enkelte undersøkelser viser en redusert risiko for utvikling av sykdommen blant røykere. Imidlertid er det flere undersøkelser hvor det ikke er funnet noen effekt av røyking, og noen undersøkelser hvor det er funnet at røyking øker risikoen for utviklingen av Alzheimers sykdom.”

I uredningen står det også om en undersøkelse i England som omfattet 34.000 mannlige leger i over 40 år. Det blir konkludert med at røyking ikke reduserer hyppigheten av Alzheimers eller senilitet generelt, men at røyking heller kan øke hyppigheten. Imidlertid synes effektene i alle tilfeller å være små.

Les også: Nok en grunn til ikke å røyke

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer