Nikotin økte rottenes evne til å utføre en oppgave nøyaktig, også når de ble distrahert.
Nikotin kan gi oss bedre hukommelse og konsentrasjon, og forsinke demens og Alzheimers, hevder britiske forskere.
Effekten er liten, men resultatet kan bli at pasienter med demens får leve selvstendig opptil seks måneder lengre, skriver bbc.co.uk.
Eksperter jobber nå med å utvikle medikamenter som har de samme aktive ingrediensene som tobakk, men uten å forårsake hjerte- og karsykdommer, kreft, slag eller avhengighet.
Forskere håper at de nye medikamentene, som vil være tilgjengelige om cirka fem år, vil ha færre bivirkninger enn dagens medisiner mot demens.
Testet på rotter
Et forskerteam på Kings College i London har demonstrert nikotinets positive effekt på rotter. De påviste at nikotin økte rottenes evne til å utføre en oppgave nøyaktig, også når de ble distrahert.

Når rottene hadde full konsentrasjon, klarte 80 prosent av dem oppgavene de fikk. Etter at de hadde fått nikotin, ble de fem prosent mer effektive. Når rottene ble distrahert med høye lyder, klarte bare 50 prosent av dem oppgavene, mens 80 prosent klarte oppgavene med støy og nikotin.
- Nikotin, som mange andre stoffer, har mange virkninger, noen som er skadelige, og noen nyttige, sier professor Ian Stolerman som ledet undersøkelsen, til bbc.co.uk.
Les også: Mer nikotin i røyken
Men de positive effektene nikotin har, er svært små og er bare nyttig for svært lite mennesker, advarer han.
Ingen grunn til å røyke
- Selv om nikotin har terapeutiske kvaliteter når det blir absorbert gjennom røyking, blir helserisikoene større enn helsefordelene, advarer professor Clive Ballard fra Alzheimers Society, til bbc.co.uk.
Han sier at flere undersøkelser må tas for å finne en trygg og effektiv måte å behandle demens på med nikotin, men uten risikoene.
Les ogaå: - Ikke stump røyken på nyttårsaften
Motstridende bevis
I Norsk Offentlig Utredning (NOU), Tobakkindustriens erstatningsansvar fra 2000, står det imidlertid følgende:
Det er gjort en rekke undersøkelser for å kaste lys over hvordan røyking påvirker utviklingen av Alzheimers sykdom. Enkelte undersøkelser viser en redusert risiko for utvikling av sykdommen blant røykere. Imidlertid er det flere undersøkelser hvor det ikke er funnet noen effekt av røyking, og noen undersøkelser hvor det er funnet at røyking øker risikoen for utviklingen av Alzheimers sykdom.
I uredningen står det også om en undersøkelse i England som omfattet 34.000 mannlige leger i over 40 år. Det blir konkludert med at røyking ikke reduserer hyppigheten av Alzheimers eller senilitet generelt, men at røyking heller kan øke hyppigheten. Imidlertid synes effektene i alle tilfeller å være små.