Banksvindel:

Nina (57) utsatt for frekk svindel: - Kjempeekkelt

Da Nina Brøndbo Leirbekk våknet mandag morgen, var bankkontoen tømt.

TØMTE KONTOEN: Mandag morgen våknet Nina Brøndbo Leirbekk til at brukskontoen var tom. Foto: Privat
TØMTE KONTOEN: Mandag morgen våknet Nina Brøndbo Leirbekk til at brukskontoen var tom. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var ingenting som tilsa at noe var galt da jeg var inne og sjekket kontoen i forbindelse med et salg søndag kveld, forteller Nina Brøndbo Leirbekk til Dagbladet.

57-åringen fra Jøa i Trøndelag driver gjenbruksbutikken «Fru L», og sier hun har for vane å sjekke bankkontoen jevnlig for å se at alt er i orden.

Mandag morgen hadde 9980 kroner plutselig forduftet fra Leirbekks private brukskonto.

Det var Namdalsavisa som omtalte saken først.

- Det var kjempeekkelt! Jeg ble helt svett. Jeg heiv meg rundt og kontakta banken for å få sperret bank-ID og kort med en gang, sier 57-åringen.

- Kjempeforsiktig

Deretter ringte hun politiet for å anmelde forholdet.

- De sa at jeg ikke er første, og helt sikkert ikke siste som tar kontakt for å anmelde denne typen svindel, men jeg var visst eneste tilfelle akkurat da, forteller 57-åringen.

Selv forstår hun ikke hvordan svindlerne ellers kan ha fått tak i informasjonen.

- Jeg synes selv jeg er kjempeforsiktig. Jeg googlet til og med nummeret ditt før jeg tok telefonen nå, sier Leirbekk og humrer litt.

Svindlerne hadde brukt kortet hennes til å kjøpe fire flybilletter og et hotellrom, samt tre matbestillinger fra tjenesten Foodora. Det var også trukket to beløp hos Vy.

Egen etterforskning

Hun håper at politiet klarer å spore aktiviteten og få tatt de ansvarlige.

Inntil videre har hun og dattera begynt å nøste opp i opplysninger de allerede har tilgjengelige.

DRIVER BUTIKK: Nina har sin egen gjenbruksbutikk på Jøa, og sjekker derfor kontoene sine ofte i forbindelse med salg til kunder. Foto: Privat
DRIVER BUTIKK: Nina har sin egen gjenbruksbutikk på Jøa, og sjekker derfor kontoene sine ofte i forbindelse med salg til kunder. Foto: Privat Vis mer

- I dag har fire av transaksjonene gått gjennom, og vi har fått referansenummer på dem. Dattera mi, som bor i Kristiansand, er fly forbanna, og har kontaktet Booking.com, hvor hotell og fly var bestilt gjennom. De har også anmeldt saken, sier Leirbekk.

En matbestilling gjort gjennom Foodora er dessuten ofte er knyttet til noens adresse.

- Det blir spennende å se om vi klarer å finne ut noe, sier hun.

Utsatt for samme metode

Ei kvinne fra Namsos, om lag en times kjøretur fra Jøa, opplevde liknende svindel natt til tirsdag. Hos henne var brukskontoen trukket et beløp på 1138 norske kroner sju ganger fra nettbutikken Gift Card Granny.

- Jeg fikk en SMS fra selskapet Nets om unormal aktivitet på bankkontoen min i morges. De hadde sperret kortet mitt og skulle utstede et nytt. Jeg ringte banken min, Sparebank1, som forsikret om at SMS-en fra Nets var ekte før jeg foretok meg noe, sier hun til Dagbladet.

Da hun ringte Nets, kunne de fortelle at beløpet opprinnelig var trukket i dollar. I likhet med Leirbekk forstår hun ikke hvordan svindlerne har fått tak i kortinformasjonen hennes.

UKJENT: Dette synet møtte ei kvinne fra Namsos da hun åpnet nettbanken tirsdag morgen. Foto: Privat
UKJENT: Dette synet møtte ei kvinne fra Namsos da hun åpnet nettbanken tirsdag morgen. Foto: Privat Vis mer

Kvinnen forteller at hun aldri bruker visakortet til netthandel, og at hun generelt er forsiktig med lenker og nettsteder hun ikke er trygg på.

- Det eneste faste trekket jeg har på det kortet er Netflix-kontoen min, sier hun.

Mistenker lekket informasjon

Leirbekk og Namsos-kvinnen har rukket å tenke at svindelen kanskje er knyttet til de mange dataangrepene som har rammet norske virksomheter den siste tida.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) kan ikke svare spesielt på hva som har skjedd i disse tilfellene, men at det kan være et resultat av et dataangrep ikke er utenkelig.

VELKJENT METODE: Simen Ramberg, rådgiver i NorSIS, sier denne typen banksvindel er velkjent og kan ta mange former. Foto:
VELKJENT METODE: Simen Ramberg, rådgiver i NorSIS, sier denne typen banksvindel er velkjent og kan ta mange former. Foto: Vis mer

- Det er absolutt mulig. I de siste åra har det vært flere tilfeller der store mengder personlig informasjon, inkludert kredittkortinformasjon, har blitt stjålet fra bedrifter som et resultat av dataangrep. Disse opplysningene kan deretter bli solgt på det mørke nettet eller brukt til å gjennomføre svindel, sier Simen Ramberg, rådgiver i NorSIS.

Videre sier han at de er godt kjent med denne typen svindel, og at de kriminelle bruker ulike metoder for å få tilgang på folks bankkontoer og kredittinformasjon.

- Dette kan inkludere skimming, en metode der svindlere installerer en enhet på en minibank eller betalingsterminal for å stjele kortinformasjon. En annen er phishing, hvor svindlere sender e-poster eller meldinger som ser ut som de er fra en bank eller annen pålitelig kilde for å få folk til å avsløre personlig informasjon, sier Ramberg.

- Til slutt har vi hacking, der svindlere bryter seg inn i databaser for å stjele informasjon, legger han til.

Må søke om pengene

Foreløpig er Leirbekk nesten 10 000 kroner i manko, og hun vet ikke om hun får tilbake pengene.

- Jeg har fått beskjed fra Grong Sparebank om at jeg kan søke om å få pengene tilbake - men jeg er ikke sikret å få det, sier 57-åringen.

TRUKKET: Mandag oppdaget Nina at brukskontoen hennes hadde en drøss med ukjente transaksjoner. Foto: Privat
TRUKKET: Mandag oppdaget Nina at brukskontoen hennes hadde en drøss med ukjente transaksjoner. Foto: Privat Vis mer

June Marlen Mork, avdelingsleder for kundeservice i Grong Sparebank, sier dette er vanlig prosedyre i slike saker.

- Hun må levere en reklamasjonssak som vil bli behandlet etter gjeldende lovverk og retningslinjer. Og alle reklamasjoner blir behandlet, sier Mork.

På sine nettsider gir de følgende informasjon til kunder som har oppdaget mistenkelige transaksjoner på kontoen:

«Ønsker du å søke om refusjon på tapet må du anmelde forholdet til politiet (ta med kontoutskrift som viser transaksjonene). En kopi av politianmeldelsen og utfylt skjema om reklamasjon må sendes/leveres til banken. Når dette er sendt inn til oss videreformidler vi kravet om refusjon til Teller (som behandler svindelsaker for Visa og MasterCard). Behandlingstida hos Teller kan variere».

Misforstått begrep

Siden transaksjonene sto som «reservert» i nettbanken, trodde Leirbekk det var en smal sak å få stoppet betalingene.

- Det var det visst ikke. Det er veldig rart - uten at jeg har nok kunnskap om hvordan slikt funker selv, sier hun.

Ifølge Mork, kan begrepet «reservert» lett misforstås.

- Selv om det står «reservert» er transaksjonen gjennomført - det er ingen reservasjon som er gjort, sier hun.

Når alt kommer til alt, er Leirbekk sjeleglad for at det var hennes private konto som var rammet, og ikke kontoen til butikken hennes.

- Da hadde jeg gravd meg ned, sier Leirbekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer