Nødt til å lyve?

KOMMENTAR: Ferske tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon viser at en av fire lyver når de tegner livsforsikring. Vi forstår "svindlerne" godt. Blant de ærlige er det omtrent 40 prosent som ikke får forsikret seg for noen som helst pris.

Publisert
Sist oppdatert

I gårsdagens Aftenposten kunne vi lese at finansnæringen har undersøkt hvor ærlige folk er når de oppgir helseopplysninger til forsikringsselskapene.

En av fire svindler

Av totalt 74 saker som var blitt undersøkt nærmere, viste det seg at det i 20 tilfeller ble funnet avvik mellom helseopplysningene som forsikringssøker oppga og søkerens faktiske helsetilstand, basert på opplysninger fra lege og/eller trygdekontor.

Ser man på undersøkelsen helt alene, er det nærliggende å ta ordet "forsikringssvindel" i sin munn, noe Finansnæringen selvfølgelig ikke har noe i mot. Men finansnæringens funn har et bakteppe som er helt nødvendig å hente fram hvis forsikringskundene skal få en rettferdig dom i det offentlige rom: Omtrent 40 prosent av alle som søker om forsikringer knyttet til helsetilstanden, som uføreforsikringer, får slett ikke tegnet en.

Hvordan?

Både løgnen og avvisningene av forsikringskundene har et felles utspring: Egenerklæringen. Denne må fylles ut ærlig, under trusler om at alternativet kan føre til at forsikringen erklæres helt eller delvis ugyldig. Ser man nærmere på spørsmålene, kan det virke som om selskapene har fått nærmest frie tøyler i å bestemme hva det kan spørres om. Vil du se hva vi snakker om, kan du taste deg gjennom Storebrands egenerklæringsskjema. Dette skyldes ikke at Storebrands skjema er spesielt detaljert - tvert i mot - vi har selv opplevd langt verre spørsmålsrekker enn dette. Storebrands skjema ligger på nettsiden deres, og inneholder 10 spørsmål, heriblant:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer