Mens en en gjennomsnittsarbeider på en gjennomsnittslønn i Zürich kan kjøpe en iPod nano etter en arbeidsdag (ni timer), må en arbeider i Mumbai jobbe 20 nitimers-dager før de kan unne seg den samme mp3-spilleren.
Jobber du i Oslo, slipper du også ganske billig unna, sammenliknet med inderne. Det tar oss bare 10,5 timer å tjene opp nok penger til å kjøpe den samme iPoden.
Dette viser en sammenlikning av lønninger og kjøpekraft i 73 byer verden over, gjort av den sveitsiske banken UBS.
Prisnivået hos våre skandinaviske naboer er noenlunde det samme som her hjemme: Både stockholmere og københavnere må jobbe 11 timer for å ha råd til denne mp3-spilleren - altså en halvtime mer enn oslofolk.
Vi må jobbe 21 minutter for å kunne kjøpe en BigMac, 15 minutter for å kunne kjøpe 1 kilo brød, og 12 minutter for å kunne kjøpe 1 kilo ris. Gjennomsnittet på verdensbasis er 37 minutter for en Big Mac, 25 minutter for 1 kilo brød og 22 minutter for 1 kilo ris.
Du kan se utdrag av prisoversikten i tabellen nedenfor.
Oslo dyrest
UBS
Den sveitsiske finansorganisasjonen UBS Wealth Management Research (WMR) har siden 1971 sammenliknet og studert priser på varer og tjenester, samt lønninger og arbeidstimer i utvalgte byer verden over.Da den første pris- og lønns-sammenlikningen ble publisert for 38 år siden, innbefattet den 31 byer. Årets sammenlikning omfatter en detaljert studie av priser for varer og tjenester, og lønninger og arbeidstimer for 14 yrker i 73 byer verden over.
Ifølge denne ferskeste statistikken, er (kanskje ikke overraskende) Oslo en av verdens dyreste byer. Oslo ligger faktisk på topp som den dyreste byen av alle, når det kommer til prisnivå generelt, fulgt av København og Zürich. Når utgifter til bolig og strøm er kalkulert med, havner Oslo på en andreplass - slått av New York. Geneve er tredje dyreste by, med husleie og strøm medberegnet.
- Men da har vi også de høyeste lønningene, tenker du kanskje? Men den gang ei; på lønnsfronten er vi ikke helt i tet - selv om vi ligger godt oppe på listene der også. Arbeiderne med de høyeste lønningene, er de som jobber i København, Zürich og Geneve. Etter skatt, sitter arbeidstakerne i Zürich og Geneve igjen med den største lønningsposen, fulgt av newyorkerne.
Sjekk listen
Her kan du se hvor mange timer eller minutter arbeidere i de ulike byene må jobbe for å tjene nok til å kunne kjøpe disse samme produktene verden over.