Nok en grunn til ikke å røyke

Nattesøvnen blir fire ganger dårligere, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Røyk er et stimulerende middel, og vil dermed forstyrre nattesøvnen.


Røyking virker negativt inn på søvnkvaliteten, konkluderer forskere ved Hopkins Medisinske Universitet i Baltimore i en ny studie. 80 personer ble testet i studien, og det viste seg at røykere hadde mindre dyp søvn enn ikke-røykere. Hele 22,5 prosent av røykerne slet med dårlig nattesøvn, mens bare fem prosent av ikke-røykerne slet med det samme.

- Røyk er et stimulerende middel, og vil dermed forstyrre nattesøvnen, sier søvnekspert og professor Bjørn Bjorvatn ved Universitet i Bergen og senterleder ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer til DinSide Helse.

Les også: - Røyking gir hengepupper

- Unngå kveldsrøyken
- Dette gjelder naturlig nok spesielt hvis man røyker sent om kvelden. Alle stimulerende midler som koffein og lignende vil gjøre søvnen lettere, og gjøre innsovningen vanskelig, sier han, og legger til.

- Jeg anbefaler alle pasienter å slutte å røyke, og iallfall ikke røyke sent om kvelden og natten.

Ifølge forskerne bak studien er de fleste problemene knyttet til innsovningsfasen, men også natten preges av dårlig søvn som følge av nikotinabstinens.

- Det er kjent at røykere har vanskelig for å sovne på grunn av nikotinets stimulerende effekt, men nå ser vi at det også kan virke søvnforstyrrende gjennom natten, sier studieleder Dr. Naresh M. Punjabi ved Hopkins Medisinske Universitet i Baltimore.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken

Kvinner sliter mest
Margaret S. Ramberg er leder av Foreningen for Søvnsykdommer. Hun er ikke overrasket over studien, men synes det er bra at røykens innvirkning på søvnen nå endelig blir dokumentert.

- Det høres naturlig ut at nikotin som er et sentralstimulerende middel gjør det vanskeligere å falle til ro og sovne. Vi vet jo at dersom man har drukket alkohol blir søvnkvaliteten dårligere, så det synes å være et fellestrekk ved slike stimuli, sier hun.

Les også: Hodepine? Stump røyken!

Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer lider om lag 10 til 15 prosent av befolkningen av alvorlige og langvarige søvnproblemer. Det er stor variasjon i hyppigheten, avhengig av alder og kjønn. Jo eldre man blir, desto mer klager man over dårlig søvn. Det er også langt flere kvinner enn menn som sliter med søvnproblemer.

Les også: Røyken gir deg mat-kick

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer