Nokia-lotteriet: Bet du på?

Nå sender svindlerne sms også, og sier du har vunnet millioner i et mobillotteri.

Hurra! Nå blir det ny bil, hytte og ferie på Hawai. Det gjør ikke noe at finske Nokia har et britisk telefonnummer og ikke benytter sitt eget domene til e-postadressen.
Hurra! Nå blir det ny bil, hytte og ferie på Hawai. Det gjør ikke noe at finske Nokia har et britisk telefonnummer og ikke benytter sitt eget domene til e-postadressen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Nokias forum søker de råd, de som vurderer å betale 650 britiske pund for å kunne motta vinnersjekken på 650.000 pund pr. kurér. Pengene skal de betale til en privatperson i England pr. Western Union. Den engelske lotteriloven, sier mannen fra "Nokia", hindrer dem i å trekke omkostningene fra gevinstbeløpet.

Som erfaringen viser, vil det nok ikke stanse ved disse 650 pundene. Svindlerne vil finne på nye hindringer som står i veien for utleveringen, hindringer som kan overvinnes ved at det betales mer penger.

Falsk e-post fra Telenor i omløp!

Dessverre er vi skrudd sammen slik at vi gjerne vil fremstå som kloke og rasjonelle i egne øyne. Har vi gjort den første tabben, å betale de 650 pundene, skal det mye til at vi straks innrømmer for oss selv at vi ble lurt. Vi vil heller betale mer penger, for ellers er jo det første utlegget tapt. Jo mer de stjeler fra oss, jo mer motivert blir vi til å gi dem mer penger.

Nokias jubileumslotteri

Den første sms-en ser i seg selv nokså plausibel ut. Men så tenker vi: Hvor stor er sjansen til å vinne i et slikt lotteri?

I Viking Lotto er sjansen til å få seks rette 1 : 12.271.512. Sjansen til å få syv rette i vanlig Lotto er 1 : 5.379.616. Altså: Om du faktisk deltar i spillet, leverer inn kupongen i tide og betaler, har du henholdsvis 1 : 12 millioner og 1: 5 millioner sjanse til å vinne. Det er svært nært null. Man kan jo da tenke seg sjansen til å vinne i et lotteri hvor man ikke engang har deltatt. Den er null, rett og slett.

Legg på når disse ringer!

Vinne uten å delta

Det bidrar til forvirringen at det faktisk finnes ekte lotterier der man kan vinne uten å delta. Flyselskaper deler kanskje ut en gratisbillett til passasjer nummer ti millioner, og kjøpesentre gir besøkende nummer 500.000 et gavekort. Men det er alltid snakk om småsummer, aldri millioner av kroner. Lotterier hvor man plukker ut helt tilfeldige mennesker og gir den store gaver, finnes ikke. Men på nettsteder kan man stadig møte reklamer som sier man er besøkende nummer 10.000.000 og har vunnet en stor premie.

Nix. Nettsteder har ikke slike konkurranser. Det har aldri vært avholdt noe lotteri der man trekker ut tilfeldige telefonnumre eller personnumre i folkeregisteret. Det er bløff. Du betaler for å se kortene til bløffmakeren og det er en tom konvolutt, gammelt avispapir, røyk, støv eller sannsynligvis ingen ting i det hele tatt.

Folk lar seg lure

I Nokias eget forum forteller brukere hvordan de har svart på sms-ene, fått tilsendt skjemaer der de har oppgitt personlige detaljer og nå blir bedt om å betale flere tusen kroner for å få premien.

Nokia er selvfølgelig uten skyld, men kunne kanskje ytt den servicen det var å følge bedre med på forumet og svare på innleggene. Idag er det tydelig at flere av forumbrukerne ikke er helt sikre på hvorvidt lotteriet faktisk er avholdt.

Også på et indisk nettsted diskuteres svindelen, og noen av deltakerne har tydeligvis bitt på.

Nigeria, Nederland, Storbritannia

Denne typen svindler var opprinnelig en nigeriansk spesialitet, som startet før internett. Tusenvis av europeere mottok brev fra nigerianere som hevdet å ha formuer i svarte penger de behøvde hjelp til å hvitvaske. Du skulle bare sende dem en faktura e.l. og som takk for hjelpen kunne du beholde 20% av pengene.

Om det er for godt til å være sant, er det ikke sant.Alle hadde hørt at det var veldig korrupt i Nigeria, og noen hadde lyst til å delta.

Det er mye billigere å sende e-post, og til tider mottar vi nå slike henvendelser daglig. Som før, dreier det seg om gratis penger. En svimlende formue som skal hvitvaskes, eller en uhørt stor lotterigevinst. Om du tror på det ett sekund, lenge nok til at adrenalinet og lykkefølelsen starter, er du allerede i faresonen. Du vil gjerne beholde denne følelsen, eller få mer av den.

Om du svarer, starter avledningsmanøvrene: Det er visse små praktikaliteter som må avklares før du får pengene. Du måtte betale for kurér som skal komme med sjekken. En tjenestemann har satt seg på bakbeina og må bestikkes. Det må betales for å åpne en transittkonto. I visse tilfeller måtte du til og med dra til utlandet for å hente pengene. Noen blir faktisk loppet for millioner.

Det er vanskelig å si hvor svindlerne sitter, men en av innsenderne i Nokia-forumet sier han fikk beskjed om å bruke kurérselskapet Ams Express Courier. Dette selskapet eksisterer nok ikke, men vi sjekker hvem som har opprettet domenet amsexpresscourier.com, og finner en adresse i Nederland. Offeret på det indiske nettstedet fikk oppgitt et telefonnummer i Danmark.

Navneserveren til amsexpresscourier.com er ennovatenigeria.com. Vi har altså straks lenker både til Nigeria og Nederland, som har stått sentralt i andre svindler. Det tredje benet, England, finner vi i den meldingen vi har mottatt her i Norge, som har et engelsk telefonnummer som skal kontaktes.

Det fjerde stedet denne typen svindler ofte drives fra, er solkysten i Spania - Malaga og tilhørende herligheter.

Ikke svar!

Svindlerne vil vanligvis ikke skade deg, selv om også dette har forekommet. Du løper derfor ingen stor fare ved å ringe dem. Men du skal likevel ikke gjøre det, for de er fantastiske skuespillere og kan virke svært overbevisende på telefonen. Du må derfor gjøre som Odyssevs: Bind deg til masten, seil forbi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer