Nøkkelhullmerket på feil sted

Sunnhetsmerke funnet på melkesjokolade i Rimi-butikk i Oslo.

Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker. Så hva gjør det på melkesjokoladen?
Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker. Så hva gjør det på melkesjokoladen? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bruken av nøkkelhullet på denne plakaten er ikke i tråd med de regler som gjelder.

Det sier Mattilsynet når de ser bildet over.

Forrige uke skrev DinSide Helse at Mattilsynet skal ut på inspeksjoner for å sjekke at matvarer som er nøkkelhullsmerket oppfyller kriteriene i Nøkkelhullsforskriften

Forskriften sier blant annet at: ”Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 matvaregrupper”, ifølge Matportalen.no.

Regelverket trådde i kraft i juni i år.

Les mer:
Hva betyr tegnet egentlig?
Kaotisk matmerking

- En glipp

En leser har sendt inn bildet over, som ble tatt i en Rimi-butikk i Oslo i fjor, før regleverket trådde i kraft. Men selv om man ikke hadde noen regler å forholde seg til i fjor, er det ikke ganske opplagt at melkesjokolade IKKE fortjener å bli merket?

Bjørnar Mickelson, informasjonsrådgiver i ICA Norge, sier dette var en glipp, og beklager at det har skjedd.

- Dette skal ikke forekomme. Det som skjedde er at det ble brukt en plakat som egentlig var beregnet på fruktavdelingen. Men den butikkansatte brukte feil plakat i printeren. Dette ryddet vi opp i med en gang, men det skal ikke skje, sier han, til DinSide Helse.

Han bekrefter at slike varer IKKE er nøkkelhullsmerket til vanlig.

Men hvem er det som er ansvarlig for merking av plakatene, spør vi Mattilsynet.

- Det er butikken som er ansvarlig for bruk av nøkkelhullet på denne type plakater, sier rådgiver i tilsynsseksjonen i Mattilsynet Aina K. Svenneby, til DinSide Helse.

Slik ser du at maten er sunn

Stole på merkingen?

Kan forbrukerne stole på at mat som er nøkkelhullsmerket i Rimi/ICA oppfyller kriteriene til merkeordningen?

- Det kan de. Men vi var først ute med nøkkelhullsmerking i Norge for en del år tilbake, og fulgte inntil juni i år de svenske kriteriene i påvente av de felles nordiske. Det kan derfor, inntil lagrene med emballasje er brukt opp, hende at det finnes enkelte nøkkelhullsmerkede produkter som ikke oppfyller alle de nye kriteriene i hyllene, sier Mickelson, og legger til at Mattilsynet er orientert om dette.

Han presiserer at forskjellene ikke er veldig store mellom de gamle og de nye kriteriene.

Mattilsynet: Tror dere noe sånt kunne skje i dag, eller har butikkene skjerpet seg?

- Det har jeg ikke grunnlag for å si noe om. Virksomhetene har i hvert fall nå et regelverk med en veileder å forholde seg til, sier Aina K. Svenneby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer