Nordea-kundene slipper Java fra oktober

I de andre bankene må du vente litt lenger på å få BankID 2.0.

NETTBRETT: Med BankID 2.0 skal man kunne logge inn via nettbrett eller mobil, uavhengig av operativsystem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NETTBRETT: Med BankID 2.0 skal man kunne logge inn via nettbrett eller mobil, uavhengig av operativsystem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye BankID-versjonen uten Java, BankID 2.0, skal være klar i slutten av september, ifølge Hege Steinsland, kommunikasjonssjef i BankID.

Men for å bruke nettbanken uten Java må også banken din tilby en løsning tilpasset den nye versjonen.

Etter alt å dømme blir Nordea først ute med BankID-innlogging som ikke krever Java.

Klar i oktober

FØRST? Norde får Bank ID 2.0 fra oktober. Foto: ALL OVER PRESS/SKJERMDUMP
FØRST? Norde får Bank ID 2.0 fra oktober. Foto: ALL OVER PRESS/SKJERMDUMP Vis mer


- Nordea planlegger lansering i begynnelsen av oktober for både nettbank privat og bedrift, sier Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea til Dinside.

De ønsker å tilby kundene Java-fri innlogging med BankID så fort som mulig, og helst som en av de første bankene som lanserer dette.

- Vi tror dette blir et kjempeløft for både banken og kundene, sier Strømstad.

Er du derimot DNB-kunde, må du vente litt lenger på den Java-frie løsningen.

- Vi vil kunne tilby BankID uten Java til kundene våre fra tidlig i november, da vil kundene få dette puljevis utover måneden, forteller Marit Elisabeth Giske, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Ifølge Lars N. Sæthre i Handelsbanken vil de gå i gang med Bank ID 2.0 i månedskiftet oktober/november. Han påpeker at de allerede tilbyr Java-fri innlogging til sine kunder, uten BankID men med personnummer, passord og kodebrikke. Også Skandiabanken er blant bankene som har en Java-fri løsning for innlogging, hvor man benytter personnummer, passord og kode fra sms.

Er du kunde i en av Sparebank1s banker, innfører de BankID 2.0 i løpet av oktober, mens Danske bank lanserer i starten av 2015.

Les også: Nå blir DNBs bankkort kontaktløse

Ikke kvitt kodebrikken

Som kjent har det vært en del trøbbel med Java, blant annet ble det i 2013 oppdaget et sikkerhetshull som gjorde lett for kriminelle å angripe brukernes PC-er. Mange kunder har dessuten slitt med og vært frustrert over utallige oppdateringer, noe bankene har fått merke.

KODEBRIKKE? Nei, den kan du ikke kvitte deg med når BankID 2.0 kommer i gang. Foto: PER ERVLAND
KODEBRIKKE? Nei, den kan du ikke kvitte deg med når BankID 2.0 kommer i gang. Foto: PER ERVLAND Vis mer


- Vi bruker fortsatt mye tid på kundesenteret til å supportere brukere som har trøbbel med oppdatering av Java, forteller Unni Strømstad i Nordea.

Når bankene innfører Java-fri innlogging, skal man altså slippe unna disse oppdateringene. Men kodebrikken blir man ikke kvitt. Ved innlogging må man fortsatt oppgi fødselsnummer, passord og engangskode fra kodebrikken eller BankID på mobil, selv om enkelte banker tilbyr alternativer til kodebrikken, som kode på mobilen.

- Mange vil nok bli skuffet over at BankID 2.0 fortsatt bruker kodebrikke, har drift- og utviklingssjef Frode B. Nilsen i BankID uttalt til Dinside tidligere.

PÅ MOBIL: BANKID 2.0 skal fungere uansett operativsystem på mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PÅ MOBIL: BANKID 2.0 skal fungere uansett operativsystem på mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Derimot vil BankID 2.0 åpne for bruk av nettbank på mobil og nettbrett.

Den nye versjonen skal fungere på alle enheter som har en nettleser, for eksempel mobil og nettbrett, helt uavhengig av operativsystemer og skjermstørrelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer