Den nye BankID-versjonen uten Java, BankID 2.0, skal være klar i slutten av september, ifølge Hege Steinsland, kommunikasjonssjef i BankID.
Men for å bruke nettbanken uten Java må også banken din tilby en løsning tilpasset den nye versjonen.
Etter alt å dømme blir Nordea først ute med BankID-innlogging som ikke krever Java.
Klar i oktober

- Nordea planlegger lansering i begynnelsen av oktober for både nettbank privat og bedrift, sier Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea til Dinside.
De ønsker å tilby kundene Java-fri innlogging med BankID så fort som mulig, og helst som en av de første bankene som lanserer dette.
- Vi tror dette blir et kjempeløft for både banken og kundene, sier Strømstad.
Er du derimot DNB-kunde, må du vente litt lenger på den Java-frie løsningen.
- Vi vil kunne tilby BankID uten Java til kundene våre fra tidlig i november, da vil kundene få dette puljevis utover måneden, forteller Marit Elisabeth Giske, kommunikasjonsrådgiver i DNB.
Ifølge Lars N. Sæthre i Handelsbanken vil de gå i gang med Bank ID 2.0 i månedskiftet oktober/november. Han påpeker at de allerede tilbyr Java-fri innlogging til sine kunder, uten BankID men med personnummer, passord og kodebrikke. Også Skandiabanken er blant bankene som har en Java-fri løsning for innlogging, hvor man benytter personnummer, passord og kode fra sms.
Er du kunde i en av Sparebank1s banker, innfører de BankID 2.0 i løpet av oktober, mens Danske bank lanserer i starten av 2015.
Les også: Nå blir DNBs bankkort kontaktløse
Ikke kvitt kodebrikken
Som kjent har det vært en del trøbbel med Java, blant annet ble det i 2013 oppdaget et sikkerhetshull som gjorde lett for kriminelle å angripe brukernes PC-er. Mange kunder har dessuten slitt med og vært frustrert over utallige oppdateringer, noe bankene har fått merke.

- Vi bruker fortsatt mye tid på kundesenteret til å supportere brukere som har trøbbel med oppdatering av Java, forteller Unni Strømstad i Nordea.
Når bankene innfører Java-fri innlogging, skal man altså slippe unna disse oppdateringene. Men kodebrikken blir man ikke kvitt. Ved innlogging må man fortsatt oppgi fødselsnummer, passord og engangskode fra kodebrikken eller BankID på mobil, selv om enkelte banker tilbyr alternativer til kodebrikken, som kode på mobilen.
- Mange vil nok bli skuffet over at BankID 2.0 fortsatt bruker kodebrikke, har drift- og utviklingssjef Frode B. Nilsen i BankID uttalt til Dinside tidligere.

Derimot vil BankID 2.0 åpne for bruk av nettbank på mobil og nettbrett.
Den nye versjonen skal fungere på alle enheter som har en nettleser, for eksempel mobil og nettbrett, helt uavhengig av operativsystemer og skjermstørrelser.