Nordea setter ned fastrentene

Slik påvirker situasjonen med coronaviruset norsk økonomi.

FASTRENTE: Nordea Norge setter ned fastrentene på grunn av nedgang i markedet knyttet til coronaviruset. Foto: NTB Scanpix
FASTRENTE: Nordea Norge setter ned fastrentene på grunn av nedgang i markedet knyttet til coronaviruset. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det har vært en tydelig nedgang i markedet for lange renter den siste perioden, knyttet til usikkerhet rundt koronaviruset. Vi her derfor valgt å sette ned samtlige av våre fastrentesatser, sier John Sætre, leder for personmarkedet.

Dette betyr at Nordea reduserer fastrentesatsene med 0,15 prosentpoeng.

Det er rundt 5 prosent, eller 1 av 20 kunder, som velger fastrente i dag.

– Det er fortsatt slik at de fleste holder seg til flytende rente, men vi ser at interessen for fastrente har økt i takt med at det har blitt rimeligere enn flytende, sier Sætre i en pressemelding.

Påvirker de lange rentene

DNB har også satt ned fastrenta med 0,10 prosentpoeng for tre, fem og ti år mandag, opplyser de til Dinside.

- Coronaviruset har i veldig stor grad påvirket markedene og de lange rentene den siste tiden, og vil trolig gjør det i en god stund fremover, sier Ingvild Borgen Gjerde, renteanalytiker i DNB Markets til Dinside.

Hun forklarer at frykt og usikkerhet i finansmarkedene forårsaket av viruset gjør at investorene heller plasserer pengene sine i trygge aktiva, som statsobligasjoner med lang løpetid, deriblant statsobligasjoner i USA og Tyskland, som går for å være det aller tryggeste man kan investere i. Når etterspørselen etter disse øker, stiger prisene, og da faller rentene.

Hun sier videre at dette bidrar til lavere renteforventinger.

- Økonomisk vekst vil trolig falle som følge av coronaviruset, og det ventes at mange sentralbanker vil kutte styringsrenta som følge av det. Det ventes at den amerikanske sentralbanken skal kutte styringsrenta med 0,50 prosentpoeng allerede nå i mars, og dette er også noe som har bidratt til fallet i lange renter, forklarer hun.

Dette påvirker Norge, som er en liten økonomi, og hvor lange renter følger utviklingen i lange renter i USA og Tyskland svært tett.

Det kan dessuten ta lang tid før de lange rentene er tilbake på nivået før coronaviruset.

Vil påvirke krona

I natt var Australias sentralbank verdens første sentralbank til å sette ned renta med 0,25 prosentpoeng, skriver e24. Reserve Bank of Australia har sagt at det kan bli aktuelt å kutte renten ytterligere.

De siste dagene skal sentralbanken verden over uttalt at de er klar med tiltak dersom virus-situasjonen gjør det nødvendig.

DNB Markets tror ikke Norges Bank følger etter.

- Vi tror ikke at Norges Bank vil kutte renta som følge av coronaviruset, og dermed er det utsikter til at de lange rentene kan forbli lave sammenlignet med korte renter, sier Borgen Gjerde.

Det kan derimot bli en høy valutakurs for nordmenn i utlandet fremover.

- Krona har svekket seg mye, og vil trolig holde seg svak så lenge usikkerheten i markedet vedvarer, det gjør det dyrere å dra på ferie, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer