Nordmann frastjålet mobil - må ut med 40.600 kroner

Skulle sagt fra med én gang tyveriet ble oppdaget.

FARLIG: Blir du frastjålet mobilen, kan tyvene raskt misbruke abonnementet ditt for tusenvis av kroner. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX
FARLIG: Blir du frastjålet mobilen, kan tyvene raskt misbruke abonnementet ditt for tusenvis av kroner. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vinternatt i fjor ble mobilen til en nordmann stjålet under en utenlandstur. I fire og en halv time var mobilen i tyvenes hender, fritt tilgjengelig for misbruk.

På disse timene klarte kjeltringene å misbrukte telefonen for hele 63.731 kroner. Det vil si imponerende 236 kroner hvert eneste minutt.

Nordmannen må selv betale mye av denne regningen. Det er bokstavelig talt prisen man betaler når man sperrer mobilabonnementet sitt for sent.

LES OGSÅ: Nordmenn taper titusenvis på organiserte mobiltyverier i Barcelona

Sa fra for sent

Mannen meldte ikke fra om tyveriet til operatøren før minst åtte timer etterpå. Da hadde operatøren allerede selv stengt abonnementet, på grunn av høyt forbruk. Mobiloperatøren krevde derfor hele telefonregningen betalt, på grunn av «grov uaktsomhet» fra mannens side.

Det var ikke tyveriofferet spesielt interessert i, og han tok saken videre til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon, som nå har behandlet klagen.

Er det greit at man må betale store deler av regningen når man sier fra for sent?

(Avsluttet)
Nei(47%) 1975
Ja(35%) 1495
Bare greit med mindre deler av den(18%) 772
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


 • Nemnda er enig med operatøren i at mannen burde sagt fra tidligere. Og at abonnementsvilkårene sier at mannen derfor må dekke mye av tapet selv.
 • Samtidig kritiserer de operatøren for å ikke selv ha oppdaget misbruket og stengt abonnementet tidligere.
 • Nemnda mener dessuten at operatøren ikke bør ha noen fortjeneste på misbruket, da «kravet, etter det nemnda forstår, i stor grad videreformidles til bakmenn, som synes å ha organisert en form for svindel», som de skriver.
LES OGSÅ: Historien om Trønder (23) – stjerneeksempelet på hvordan du ikke bør opptre om mobilen din forsvinner

Følg med på mobilen!

Nemnda mener derfor at operatøren bør kreditere mannen 23.126 kroner. Dette er penger som forsvant etter at nemnda mener operatøren selv burde ha oppdaget misbruket, samt et anslag av fortjenesten til operatøren.

Utdrag fra operatørens vilkår

 • «Kunden er selv ansvarlig for misbruk av teleterminal / kortet inntil sperremelding er mottatt [...]. Ansvaret er begrenset til kr 1.000.»
 • «Ved senere tapsmelding [...], eller dersom misbruket er muliggjort ved uaktsomhet fra Kundens side, er Kundens ansvar begrenset til kr 10.000.»
 • «Tapsbegrensningen gjelder ikke for det tilfellet at misbruket er muliggjort ved Kundens grove uaktsomhet [...]»

 • Den uheldige nordmannen slipper derfor å betale alt, men må fortsatt ut med hele 40.605 kroner for mobiltyveriet.

  Dette er langt fra første gangen Dinside omtaler slike stygge saker, som ofte enkelt kan unngås ved å følge disse rådene:

  1. Følg godt med på mobilen din. Husk at den ikke bare er en verdigjenstand i seg selv, men også kan misbrukes.
  2. Er mobilen stjålet eller mistet, må du sperre abonnementet ditt så raskt du kan.

   HUSK: Å ikke ha tilgang på egen mobil er ikke god nok unnskyldning: Nemndspraksis sier at du selv må sørge for å få lånt en telefon for å ringe operatøren din.

  3. For at ikke stjålte eller mistede mobiler kan misbrukes, må du beskytte den med kode- eller fingeravtrykklås, samt PIN-kode på SIM-kortet. Mobilen din er uansett fullstappet av personlig informasjon du ikke ønsker på avveie.
  LES OGSÅ: Slik sikrer du iPhone, Android og Windows Phone mot tyverier

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer