Alkoholsalget

Nordmenn bidro med tre milliarder ekstra

I coronaåret 2020 har staten fått inn langt mer i alkoholavgifter enn budsjettert.

ØKT ALKOHOLSALG: Stengte grenser til Sverige, blant annte, har gitt en kraftig ekstrainntekt til staten. Foto: NTB
ØKT ALKOHOLSALG: Stengte grenser til Sverige, blant annte, har gitt en kraftig ekstrainntekt til staten. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minimalt med grensehandel/taxfree og en helt annen hverdag under coronapandemien har påvirket alkoholsalget og - etter alt å dømme - alkoholforbruket her til lands i 2020.

En undersøkelse som ble gjennomført av folkehelseinstituttet (FHI) i juni og juli i fjor blant 1200 voksne personer, viste at 29,9 prosent drakk mindre under nedstengingen av Norge, mens 13,3 prosent oppga at de drakk mer.

Samtidig viser en rapport utviklet av Rambøll Management Consulting på oppdrag fra Av-og-til at det kan ha blitt en større skjevfordeling i alkoholkonsumet under pandemien, og at de som drakk mye før pandemien, nå drikker mer.

Det som uansett er sikkert, er at staten Norge har fått inn et langt større beløp i alkoholavgifter enn det som var budsjettert for 2020.

3,2 milliarder over budsjett

I 2019 var statens totale inntekter fra avgift på alkohol 14,6 milliarder kroner, får vi opplyst fra Finansdepartementet.

Inntektene i 2020 var på 17,7 milliarder - langt over det som var budsjettert.

- I 2020 var inntektene fra avgift på alkohol anslått til 14,5 milliarder kroner, forteller Helene Megaard i Finansdepartementet til Dinside.

Det betyr at staten fikk inn 3,2 milliarder kroner mer i alkoholavgifter enn det de hadde regnet med, eller da 22 prosent mer.

ÅPNE VIN: Vanligvis bruker du kanskje en korkåpner for å ta av forseglingen rundt korka på vinflaska, men har du prøvd å bruke en potetskreller? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Øremerkes disse inntektene til noe spesielt, eller går de kun inn som generelle inntekter til staten?

- Avgiften på alkohol bidrar til å øke prisen på alkohol, og til å redusere forbruket av alkohol. Avgiften skaffer også staten inntekter. Inntektene fra avgiften på alkohol går til statskassen uten noen form for øremerking, forteller seniorrådgiver Bjørnar Angell i Finansdepartementet.

Salgsvekst på pol ved grensa

Hvor mye av avgiftene som kommer fra alkoholsalg i butikk og fra Vinmonopolet kan departementet ikke si, for når dagligvarebutikker og Vinmonopolet kjøper inn produkter fra grossister/importører, er alkoholavgiften inkludert i innkjøpsprisen.

Alkoholavgiften påløper nemlig ved import eller ved uttak fra tollager/produksjonsanlegget.

PAPPVIN: Er du i tvil om den åpnede pappvinen du har i kjøleskapet eller på benken fortsatt kan drikkes, bør du se denne videoen. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Samtidig kan Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet, fortelle om pol på Østlandet som under corona har hatt en salgsvekst på 60 til 70 prosent, samtidig som enkelte pol i det som før var Østfold, har opplevd en salgsvekst på over 100 prosent.

- Kongsvinger var med en vekst på 181 prosent polet med størst vekst i liter i 2020, forteller Nordahl.

Kanskje ikke overraskende når vi ser på grensehandel-statistikken fra SSB:

I 2020 ble det grensehandlet for to milliarder kroner. I 2019 var tallet 16 milliarder, som er en nedgang på 87,7 prosent.

Stor økning i ølsalget i butikk

Også i butikk kan ølprodusentene melde om økt salg.

- I 2020 ble det solgt i overkant av 120 millioner liter med alkoholholdig drikke gjennom norske dagligvarebutikker. Det var en økning på 23 prosent fra 2019, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes til Dinside.

Hansa Borg melder om en vekst i ølsalget i dagligvarehandelen på 30 prosent sammenlignet med 2019.

Bruusgaard mener mindre grensehandel og et mer eller mindre nedstengt uteliv er hovedårsakene til den sterke økningen i salget.

- Fra april og ut året var, derimot, totalmarkedet sterkt preget av en kanalvridning fra uteliv og over til dagligvare. I tillegg er dagligvaremarkedet sterkt frem grunnet en stengt svenskegrense, bortfall av tax-free-handel og det faktum at nordmenn i hovedsak gjennomførte sommerferien i hjemlandet, sier administrerende direktør Lars Giil i Hansa Borg til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer