Alkoholsalget

Nordmenn bidro med tre milliarder ekstra

I coronaåret 2020 har staten fått inn langt mer i alkoholavgifter enn budsjettert.

ØKT ALKOHOLSALG: Stengte grenser til Sverige, blant annte, har gitt en kraftig ekstrainntekt til staten. Foto: NTB
ØKT ALKOHOLSALG: Stengte grenser til Sverige, blant annte, har gitt en kraftig ekstrainntekt til staten. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minimalt med grensehandel/taxfree og en helt annen hverdag under coronapandemien har påvirket alkoholsalget og - etter alt å dømme - alkoholforbruket her til lands i 2020.

En undersøkelse som ble gjennomført av folkehelseinstituttet (FHI) i juni og juli i fjor blant 1200 voksne personer, viste at 29,9 prosent drakk mindre under nedstengingen av Norge, mens 13,3 prosent oppga at de drakk mer.

Samtidig viser en rapport utviklet av Rambøll Management Consulting på oppdrag fra Av-og-til at det kan ha blitt en større skjevfordeling i alkoholkonsumet under pandemien, og at de som drakk mye før pandemien, nå drikker mer.

Det som uansett er sikkert, er at staten Norge har fått inn et langt større beløp i alkoholavgifter enn det som var budsjettert for 2020.

3,2 milliarder over budsjett

I 2019 var statens totale inntekter fra avgift på alkohol 14,6 milliarder kroner, får vi opplyst fra Finansdepartementet.

Inntektene i 2020 var på 17,7 milliarder - langt over det som var budsjettert.

- I 2020 var inntektene fra avgift på alkohol anslått til 14,5 milliarder kroner, forteller Helene Megaard i Finansdepartementet til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.