Hva koster

Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor

Nordmenn brukte i gjennomsnitt 4.690 kroner på reseptlegemidler i fjor, i tillegg til 530 kroner på reseptfrie legemidler kjøpt på apotek.

UTGIFTER TIL MEDISINER: Nordmenn brukte i gjennomsnitt 4.690 kroner på reseptlegemidler i fjor. I tillegg til 530 kroner på reseptfrie legemidler kjøpt på apotek. Foto: NTB scanpix
UTGIFTER TIL MEDISINER: Nordmenn brukte i gjennomsnitt 4.690 kroner på reseptlegemidler i fjor. I tillegg til 530 kroner på reseptfrie legemidler kjøpt på apotek. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Totalt ble det i 2018 kjøpt legemidler for 27,7 milliarder kroner fra landets apoteker, hvis man ikke inkluderer veterinærlegemidler. Det er en økning på 3,7 prosent fra året før, skriver Apotekforeningen i en pressemelding.

Av de pengene vi brukte på reseptlegemidler, betalte det offentlige over 80 prosent.

Paracet og Zyrtec blant de mest brukte legemidlene.

Seks av de ti mest brukte legemidlene her til lands brukes til behandling av hjerte- og karlidelse.

De fire andre legemidlene gjelder allergi, karies, smerte og søvnvansker. Cetirizine (Zyrtec) er på fjerdeplass målt ut fra døgndoser, mens Natriumfluorid (Flux) er på femteplass og Paracetamol (Paracet) på sjetteplass.

Disse kostet mest penger

Det ble omsatt reseptpliktige legemidler for 25,3 milliarder kroner i fjor, noe som er en økning på 3,8 prosent fra året før.

Økningen i legemiddelomsetningen var omtrent på nivå med den generelle prisutviklingen.

Vi betaler mindre enn 20 prosent av egen lomme for de reseptpliktige legemidlene, ifølge Apotekforeningen.

Det er det offentlige som tar det meste av regningen for de reseptpliktige legemidlene vi bruker. Trygden gjennom blåreseptordningen betaler 41 prosent av regningen.

Pasienten betaler fem prosent av utgiftene i form av egenandeler på blåresept-legemidler, og 13 prosent for reseptlegemidler som ikke har noen form for refusjon.

I 2019 økes grensen egenandelstaket for medisiner på blå resept - og du må altså betale mer i egenandel. Taket for frikort egenandelstak 1 er 2.369 kroner for 2019. Beløpsgrensen var 2.258 i 2018.

- Det kommer stadig nye, dyre legemidler på markedet, ofte med en pris på over 100.000 kroner pr. pakning. Foreløpig gir ikke dette store utslag i de totale legemiddelkostnadene, fordi det er andre grupper av legemidler som har store prisreduksjoner, sier Oddbjørn Tysnes, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, i en pressemelding.

- Generisk konkurranse fra likeverdige legemidler, fører til prisnedgang på noen legemidler som brukes av store pasientgrupper. Dette oppveier det meste av utgiftsveksten som følger av de nye, dyre legemidlene, sier Tysnes.

Disse brukes det mest penger på

De ti legemidlene med høyest omsetning i 2018, omsatte til sammen for 3,2 milliarder kroner. Dette utgjør 12 prosent av den totale legemiddelomsetningen.

Paracetamol (Paracet) er på tredjeplass på listen over legemidlene med høyest omsetning.

Det er apiksaban, som brukes mot slag og blodpropp, som topper listen, med adalimumab, som brukes til behandling av revmatisme, på andreplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer