Nordmenn bytter ikke ut fond med dårlig avkastning

– Ikke så dumt som det høres ut som, sier fondsekspert.

Det kan fort bli sure penger hvis du bytter fond for ofte.  Foto: PER ERVLAND
Det kan fort bli sure penger hvis du bytter fond for ofte. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse gjennomført av Norsk Familieøkonomi sier 75 prosent av de spurte at de sjelden eller aldri bytter fond, selv om fondene presterer dårlig.

Men hvorfor tenker folk slik? Og er det dumt?

Les også: Dette fondet blir mer og mer populært

Lojal vs. langsiktig

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi synes ikke det er spesielt smart å være trofast mot fond som presterer dårlig.

– Det er besynderlig at norske private fondssparere er så lojale mot sine forvaltere. Dette minner om tidligere hvor vi var gift med banken, og nå på samme måte med fondsforvalteren, sier Krohn-Pettersen.

Krohn-Pettersen trekker frem to mulige årsaker til at fondssparere tenker slik:

  • Det utløses skatt når du tar ut fondsandelene.
  • Folk tror at de må være lojale for å få god avkastning.
Men det er viktig å skille mellom lojalitet og langsiktighet. Det er en kjent sak at man bør ha et langsiktig perspektiv når man investerer i fond og aksjer. Det betyr jo ikke at du må tviholde på et fond som gir dårlig avkastning.

– Vi har regnet på det, og anslår at skattebelastningen er tilbakebetalt etter ca tre år hvis man bytter til et fond som har 2-3 prosent høyere avkastning, forklarer Krohn-Pettersen.

– Nei, dette er dårlige råd

Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening er ikke enig i at folk flest bør bytte hyppig. Bare unntaksvis vil Ruud støtte Krohn-Pettersens anbefaling.

– For vanlige folk som kanskje ikke har så god kunnskap om aksje- og fondsmarkedet, kan det være langt mer risikabelt å bytte fond for ofte. Det kan fort gi dårligere resultater, basert på at man hele tiden prøver å hoppe på "månedens vinnerfond", advarer Ruud.

For hvis du hele tiden ser på historisk avkastning, kan det hende at du velger bort morgendagens vinner når du bytter fond. Dessuten må du være helt sikker på at du sammenligner epler og epler før du begir deg ut på noe byttehandel.

– Hvis du for eksempel går fra et norsk aksjefond til et emerging markets-fond, bytter du jo til et fond med et helt annet investeringsmandat, forklarer Ruud.

Les også: Redd deg selv før du sparer til barna

Hvilke fond skal du velge?

Før du begynner å spare i fond i det hele tatt, bør du ta en vurdering på hvilken type fond som passer for deg. DinSide har tidligere beskrevet tre enkle skritt du kan følge for å velge riktig fond.

Etter å ha vurdert hvilken risiko og fondstype som passer for deg, kan Morningstar og Finansportalen være gode kilder for å orientere seg om hvilke tilbud som finnes.

De som allerede har sparepengene plassert fondsmarkedet behøver likevel ikke fortvile. Du trenger ikke å føle deg dum for at du sitter på gjerdet. Det kan riktignok være penger å hente på å bytte leverandør, men det krever god kunnskap og god timing.

Les også: Nå kan du investere i bærekraft

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer