Nordmenn dropper dyre papirfakturaer

Kraftig vekst i bruken av eFaktura og AvtaleGiro.

Papirfakturaer blir stadig mindre populært. Kanskje ikke så rart, når man kan spare tusenvis i gebyrer ved å bytte til elektroniske løsninger. Foto: Per Ervland
Papirfakturaer blir stadig mindre populært. Kanskje ikke så rart, når man kan spare tusenvis i gebyrer ved å bytte til elektroniske løsninger. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall fra betalingsformidleren Nets viser fortsatt økt bruk av elektroniske betalingstjenester. Aldri tidligere har så mange nordmenn benyttet seg av eFaktura og AvtaleGiro som i 2012.

eFaktura øker mest

Nesten 1,7 millioner nordmenn benytter nå eFaktura og tre millioner benytter AvtaleGiro. Dette er en vekst på henholdsvis 13 prosent og fire prosent i løpet av det siste året.

– I 2012 ble 41,6 millioner regninger sendt som eFaktura og 84,6 millioner som AvtaleGiro. Sammenlignet med året før er dette en økning på henholdsvis 19 prosent og ni prosent, sier Tove Havn, salgssjef i Nets.

At et økende antall benytter eFaktura henger sammen med at flere bedrifter og offentlige virksomheter som tilbyr denne løsningen. Ved årsskiftet var det 5.800 bedrifter som tilbød eFaktura. Det er en økning på 67 prosent bare i løpet av det siste året.

Mange nordmenn er imidlertid fortsatt glade i å taste KID-nummer

Spar tusenlapper

Stadig flere bedrifter og offentlige virksomheter legger på et gebyr for å motta papirfaktura. Det betyr at norske forbrukere kan spare tusenvis årlig ved å benytte eFaktura eller AvtaleGiro i stedet.

– Elektronisk regningsbetaling er samfunnsbesparende. Forbrukerne sparer penger ved å unngå fakturagebyrer fra bedriftene, bedriftene sparer penger på porto og samfunnet sparer miljøet ved redusert papirbruk, avslutter Tove Havn.

Forbrukerøkonom Christine Warloe. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom Christine Warloe. Foto: Nordea Vis mer


Med kombinasjon av eFaktura og AvtaleGiro er du også sikker på at regningene blir betalt ved forfall:

– Jeg vil anmode om å opprette kombinasjonen eFaktura og AvtaleGiro for de faste utgiftspostene som avis, strøm, telefon og NRK-lisensen. Da får du både en påminnelse om beløpet, men slipper å foreta deg noen ting. Og NRK-lisensen er spesielt aktuell fordi den har forfall mens mange er på ferie, har Nordeas forbrukerøkonom Christine Warloe tidligere uttalt til DinSide.

Trang lommebok? Prioriter disse regningene

Gamle favoritter i fritt fall

Mens stadig flere tar i bruk elektronisk betaling, fortsetter naturlig nok fallet for blankettbaserte transaksjoner. Men BrevGiro, bankkontorer og postkontorer benyttes fortsatt for betaling av regninger. Antall blankettbaserte transaksjoner i 2012 var 25,5 millioner, en nedgang på 12,8 prosent fra året før. De siste årene har nedgangen vært på mellom 13 og 15 prosent, viser tall fra Nets.

Markant nedgang til tross, du vil kanskje bli overrasket over hvor mange som fortsatt bruker både sjekkhefte og brevgiro

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer