Nordmenn er miljøverstinger

Vi etterlater oss svære økologiske fotavtrykk.

Publisert
Sist oppdatert

Vårt økologiske fottrykk har økt de siste tyve årene, til tross for sterk økning i ressurseffektivitet på de fleste områder, viser fersk rapport fra Vestlandsforskning.

TEST DEG SELV: Hvor miljøvennlig er du?

Vestlandsforsking har sammenlignet miljøbelastningen fra norsk forbruk og norsk produksjon for perioden 1987-2007; den tyveårsperioden som har gått siden framleggingen av Brundtlandrapporten og lanseringen av målet om en bærekraftig utvikling.

De tre B-ene trekkes frem som miljøverstinger: Biff, bil og bolig.


Vestlandsforskning, ved Carlo All og John Hille, overleverte denne rapporten i dag til barne - og likestillingsminister Anniken Huitfeldt og miljø- og utviklingsminster Erik Solheim.

Utvidet begrep

Noen vil kanskje stusse over begrepet økologisk fotavtrykk. Det slekter på det engelske carbon footprint altså hvor store utslipp av karbondioksid vi står for, men omfatter, som navnet indikere, langt flere miljøskadelige faktorer enn det britiske uttrykket.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Vis mer


- Miljøengasjementet er stort i Norge og mange forbrukere lurer på hva de kan gjøre for å bedre miljøet, sier statsråd Anniken Huitfeldt.

Les også: Slik shopper du grønt

Forbrukerne miljøverstinger

Flytransport har økt sterkt i perioden fra 1987, og avtrykket fra matvarer, annen transport og bolig er mer stabilt. Økt import av produkter fra utlandet, i de siste årene særlig fra Kina, og det stadig økende omfanget av godstransport, har bidratt til å øke fotavtrykket.

Forbruksveksten har økt så mye at den har mer enn spist opp besparelsene som har blitt gjort innen flyreiser utenriks, energibruk i boliger og i produksjon av bygningsmaterialer, samt dyrket areal hvete.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer