– Nordmenn er verst

Nordmenn er verst i verden når det kommer til å pante halvfulle flasker.

Det er mer restvæske på norske flasker enn i de fleste andre land. Foto: Per Ervland
Det er mer restvæske på norske flasker enn i de fleste andre land. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Nordmenn er verst i verden når det kommer til å levere inn halvfulle flasker, sier Truls Haug, daglig leder i Tomra Butikksystemer A/S til DinSide.

Dette bekreftes mer eller mindre av Marius Løken, viseadministrerende direktør i Tomra Systems ASA.

– Jeg tror det er sant at det er mer restvæske på norske flasker enn i de fleste andre land, bekrefter Marius Løken til DinSide.

Panter du med strekkoden opp, går det dobbelt så fort!

Truls Haug (til venstre) og Marius Løken i Tomra. Her med en gammel panteplakat fra panteautomatens begynnelse. Foto: Per Ervland
Truls Haug (til venstre) og Marius Løken i Tomra. Her med en gammel panteplakat fra panteautomatens begynnelse. Foto: Per Ervland Vis mer


Skiller seg ut

Går en over grensen til Sverige er situasjonen en helt annen.

– I Sverige vil du se at det er mindre restvæske og renere flasker enn det vi finner i Norge, av en eller annen grunn. Kanskje vi har bedre råd, spør Løken.

– Og japanerne vasker flaskene rene, tilføyer Truls Haug.

Tomra har 67.000 pantemaskiner over store deler av verden, hovedsakelig i Europa og i USA, og stort sett i land som har pantelovgivning.

Vet du at du kaster penger dersom du panter svenske flasker i Norge?

Hva skjer egentlig når du legger panteflasken inn i panteautomaten i butikken? Det kan du se i videoen:


Mye har skjedd siden den første panteautomaten ble lansert i 1971: Her kan du se utviklingen

Tillater inntil 20 prosent væske

Ifølge Løken og Haug kommer det altså en god del flasker inn i panteautomatene som ikke er tomme, men hvor følsom er egentlig panteautomatene i forhold til vekt på flaskene?

Det er nemlig denne vekta som forteller automaten hvor mye væske som er igjen.

– Maskinen er designet som en «fusk-detektor». Den er egentlig laget for å for å forhindre deg fra å ta fulle flasker fra hylla og dytte inn i maskinen, så vi klarer ikke å være veldig strenge på væske. Vi trenger cirka 20 prosent væske i en halvliter før vi kan si at den er for tung, sier Løken til DinSide.

Væske på flaskene som sendes inn i panteautomatene medfører gjerne mye søl i panteautomatene, som butikkpersonalet må rydde opp i.

– Noen ønsker å begrense væskeinntaket i maskinen, fordi det blir litt søl med væske, så vi oppfordrer gjerne brukeren til å tømme flasken, sier Løken.

– Men nordmenn har god råd, så det kommer endel flasker med mye bunnvæske, sier Løken videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer