Nordmenn foretrekker bankkort

Vi bruker kontanter stadig sjeldnere - og tusenlappen er minst populær.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er svært ivrige kortbrukere, og dermed er også bruken av kontanter tilsvarende lav. Norges Banks årsrapport for 2011, som ble lagt frem onsdag, viser at vi bruker stadig sjeldnere kontanter når vi betaler for oss.

Stadig færre kontantuttak

Rapporten fra Norges Bank viser at kontantbruken bare utgjorde seks prosent av verdien av betalingsmiddel blant folk flest i 2011. Dette er ifølge Norges Bank en halvering bare i løpet av de siste ti årene.

Også antallet uttak fra minibank har falt med hele 28 prosent siden 2001, som var året da antallet uttak var høyest. Samtidig har det blitt flere betalingsterminaler, hvor kundene også kan ta ut kontanter. Men selv her tar vi ut mindre penger, viser rapporten fra Norges Bank.

I 2011 ble det gjort 61 millionar varekjøp med kontantuttak i tillegg. Dette er en nedgang på 7 prosent sammenliknet med 2010.

Med tanke på gebyrene enkelte av bankene krever for uttak i minibank, ikke minst om den tilhører en konkurrerende bank, er det uten tvil lønnsomt å heller ta ut penger i butikken - eller droppe hele kontantuttaket.

Les også: Har svindlerne sluttet med å kopiere bankkort?

Denne seddelen bruker vi minst

Når nordmenn først bruker kontanter, foretrekker vi 200- og 500-lapper. Det samme gjelder ikke 1000-kronesedlene, hvor antallet sedler har blitt redusert.

Den 1. mai forsvant 50-øringen som betalingsmiddel, men selv om tusenlappen ikke er spesielt populær som betalingsmiddel, er det likevel ikke sannsynlig at den forsvinner med det første.

– Norges Bank har ingen konkrete planer om å trekke tilbake tusenkroneseddelen som betalingsmiddel, sier Leif Veggum, assisterende direktør for Finansiell stabilitet/Avdeling for kontante betalingsmidler til DinSide.

Blir det streik fra fredag, kan minibankene og butikkene gå tomme for kontanter

På topp over kortbruk

Derimot troner vi når det gjelder kortbruk. Bare i 2011 gjennomførte hver nordmann i snitt 300 korttransaksjoner hver, med bankkort som er utstedt i Norge.

Det ble gjort 1,49 milliarder betalinger og kontantuttak, og bruken har økt med 9 prosent på ett år.

Også antallet varekjøp med bankkort har steget med 10 prosent, og var
på 1,4 milliardar i 2011. Dessuten gjennomfører vi stadig flere betaling uten å ta ut kontanter samtidig.

Derfor skal du aldri legge pin-koden sammen med kortet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer