Lån og gjeld

Nordmenn har 150 milliarder i usikret gjeld

Nordmenns samlede usikrede gjeld var ved inngangen til november 150,2 milliarder kroner. Så langt i år har 11 000 personer kvittet seg med sin usikrede gjeld.

LÅN: Vil du kjøpe bolig, men har ikke tilstrekkelig med oppsparte penger eller får nok i lån fra banken? Da kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert

Tall fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at nordmenns usikrede gjeld hittil i år har gått ned med 9,6 milliarder kroner. Det er en fortsettelse av trenden fra forrige år.

De siste månedene viser statistikken at usikret gjeld har stabilisert seg på rundt 150 milliarder kroner.

– Nå står vi imidlertid foran et par måneder som tradisjonelt sett har fått kredittkortene til å gå varme, med Black Friday og julehandel. Det blir spennende å se hvilken innvirkning det får på tallene, sier Finans Norges forbrukerpolitiske direktør Gry Nergård.

Skammer seg

I en ferske undersøkelse utført av forskere ved OsloMet, kommer det fram at det er nettopp slike lån nordmenn skammer seg over å ha. Verst ut kom forbrukslån, etterfulgt av kredittkortlån.

Det at forbrukslån blir sett på som skamfullt, kom ikke veldig overraskende på forskerne, men at kredittkortlån hadde høyere status enn forbrukslån, overrasket dem.

Samtidig kommer det fram i SSB-tall at det er Oslo, Akershus og Trøndelag som har flest personer med gjeldsordning. Gjeldsordning er en avtale som kun innvilges personer som er varig ute av stand til å betjene egen gjeld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer